NATO je prý špatně připravené na možný útok Ruska

31.07.2014 12:25

Severoatlantická aliance je špatně připravená na případný útok Ruska proti některému členskému státu NATO, a proto se musí radikálně reformovat. Dospěl k tomu vlivný obranný výbor Dolní sněmovny britského parlamentu, uvedl dnes web BBC. Podle zákonodárců je sice riziko konvenčního vojenského útoku stále malé, ale zato existují nové hrozby jako počítačové útoky a použití nevládních milicí.

NATO je prý špatně připravené na možný útok Ruska
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Na základě zkušeností především z krize kolem Ukrajiny výbor doporučil, aby Aliance byla trvale přítomna ve „zranitelných" pobaltských státech a doplnila o nekonvenční hrozby jako počítačové útoky a nevládní milice článek 5 Severoatlantické smlouvy o kolektivní obraně členských států NATO. Vyzval také například k výraznému zlepšení stávajících sil rychlé reakce NATO.

Britští poslanci dále varovali, že NATO by někdy nemuselo najít kolektivní politickou vůli k přijetí společné akce k odražení nějakého útoku. Zároveň soudí, že veřejné mínění v zemích NATO by možná nepodpořilo použití vojenské síly v duchu článku 5 při konfrontaci s Ruskem. „NATO v současnosti není dobře připravené na ohrožení nějakého členského státu NATO ze strany Ruska," uvedl podle BBC výbor ve zprávě.

Aliance 20 let nevnímala Rusko jako územní hrozbu, ale nyní již musí. „Letošní události na Ukrajině, počítačový útok na Estonsko v roce 2007 a ruská invaze do Gruzie v roce 2008 jsou pro NATO ´zvoněním k probuzení´," napsali autoři zprávy.

NATO dospělo k podobným závěrům v březnu

Bruselské sídlo Aliance sdělilo, že závěry britských zákonodárců prostuduje. Mluvčí NATO Oana Lungescu současně připomněla, že vedení Aliance dospělo již v březnu k podobným závěrům a začalo ve spolupráci s členskými státy prosazovat potřebné změny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…