NATO nás neochránilo před migrační krizí. Bojujeme za cizí zájmy, spustil Filip

17.02.2017 15:58

Hostem DVtv.cz Martina Veselovského byl předseda KSČM Vojtěch Filip. „Nejsem člověk zahleděný do minulosti, spíše přemýšlím nad tím, co bude zítra. Po období před rokem 1989 se mi nestýská,“ zmínil úvodem Filip.

NATO nás neochránilo před migrační krizí. Bojujeme za cizí zájmy, spustil Filip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

„Jsou tady lidé, kteří proti vůli konkrétní fyzické osoby žijí na její úkor,“ řekl důvod, proč byl autorem předlohy zákona o příživnictví. „V té hierarchii právních norem můžete věci živit civilním způsobem, správním řízením nebo trestním řízením,“ podotkl s tím, že příživnictví není v současné době v zákoně zakotveno.

„Současný právní řád nemá žádný institut, aby například žena mohla svého exmanžela vystěhovat ze svého bytu,“ domnívá se Filip. „Orgány činné v trestním řízení s tím nic dělat nemohou a ani nedělají,“ řekl. Celý zákon však nekonstruuje na základě jednoho příběhu, ale více případů, o kterých ví. Zákon by však nenutil lidi pracovat, tvrdí Filip – i když vzápětí říká, že příživník je ten, kdo odmítá nabízenou práci. „Podmínka žít úmyslně na úkor někoho jiného je podmínkou toho trestného činu. A takoví lidé jsou,“ sdělil. 

Chybí podle něj i zákon o bezplatné právní pomoci. 

  • Původní text ZDE

Následně přišla řeč i na zákon o hanobení prezidenta. „Myslím si, že ten argument, který můžete uvést, že to je možné řešit prostřednictvím činu pomluvy. Úřad prezidenta je však potřeba chránit před tím, aby se úplně nerozpadl ústavní systém. Jsme v období velmi turbulentního vývoje v Evropě a je zpochybňováno úplně všechno. Jsou tady lidé, kteří zpochybňují ústavní systém, parlamentní demokracii,“ sdělil k tomu Filip. Co by měl být ten výrok postižitelný zákonem? „Jakýkoliv výrok, který by urazil,“ podotkl předseda KSČM. Společně se zákonem o příživnictví tento návrh zákona je prý společenskou poptávkou.

Závěrem se pak Filip vyjádřil k Severoatlantické alianci a EU. „NATO nás neochránilo před migrační vlnou, která je ohrožující pro jednotlivé státy,“ uvedl Filip s tím, že vstup do NATO nám nic nepřináší. „Bojujeme za cizí zájmy,“ domnívá se a byl by pro vyhlášení referenda o vystoupení z NATO. Mír v Evropě pak podle něj může zajistit a garantovat dohoda mezi Ruskem, Čínou a USA.

Největší riziko pak vidí v trvajícím konfliktu v Iráku a Sýrii. „Související migrační vlna je větší riziko než jednání s Ruskou federací. Máme tady výbuchy v Německu, najíždění autem do lidí či útoky ve Francii,“ řekl. 

Zároveň uvedl, že chce, aby se změnila byrokracie Evropské unie. „Nelíbí se nám přílišné vstupování do národní suverenity,“ zmínil Filip. Dodal, že by byl také pro vyhlášení referenda o vystoupení z EU. „Pokud se nerozpadne Unie sama,“ řekl. 

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…