NATO nechce válku s Ruskem. Východní hranici ale raději posílí o čtyři prapory

08.07.2016 22:25

Členské státy NATO se hodlají mít na pozoru před případnou ruskou agresí. Z polské Varšavy vyslali do Kremlu jasný signál. Zároveň však Aliance prohlašuje, že nestojí o další kolo studené války, takže je otevřena dialogu s Moskvou. Nikdy prý nechce Ruskou federaci izolovat. Zprávu přinesla ČTK. Pozornosti se dostalo i Švédsku a Finsku. Obě země uvažují o vstupu do Aliance.

NATO nechce válku s Ruskem. Východní hranici ale raději posílí o čtyři prapory
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

„Severoatlantická aliance posílí své východní křídlo, kde rozmístí čtyři vícenárodní prapory. Rozhodl o tom summit NATO ve Varšavě. Organizace tak reaguje na obavy svých východních členů z agresivní ruské politiky. Zároveň ale zdůrazňuje, že Rusko nesmí být izolováno. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že Aliance posiluje obranu kvůli nové bezpečnostní situaci, ale zároveň se dál snaží o konstruktivní dialog s Moskvou,“ píše ČTK.

Na jednání v Polsku padla vzájemná ujištění, že útok na jednoho člena Aliance bude chápan jako útok na celé společenství. Zmínění mnohonárodnostní prapory mají v tomto smyslu působit jako pojistka proti jakémukoli útoku z Východu. Půjde o tři tisíce až čtyři tisíce vojáků. Počítá se také s umístěním vícenárodní brigády v Rumunsku. Vojenští plánovači mají navíc za úkol připravit plány na posílení přítomnosti Aliance v oblasti Černého moře.

Celou zprávu naleznete zde

Kromě těchto informací však také zaznělo ujištění, že NATO nechce další zbrojní závody s Ruskem, nechce nové kolo studené války. „Nechceme novou studenou válku, nechceme nové závody ve zbrojení a nehledáme konfrontaci,“ řekl Stoltenberg. Rusko je členem Rady Bezpečnosti OSN a je třeba se vyhnout různým nedorozuměním. Bude proto obnoveno jednání na úrovni NATO – Rusko. Řeč zřejmě přijde i na instalaci protiraketového systému v Rumunsku.

Stojí také za pozornost, že představitelé členských států NATO uznali kyberprostor za další oblast, v níž lze vést válku. A nakonec není bez zajímavosti, že se společné večeře vrcholných představitelů členských států zúčastnily také Švédsko a Finsko, které uvažují o vstupu do NATO. Především Finsko před tímto krokem důrazně varoval ruský prezident Vladimir Putin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…