NATO vyráží do boje s migrační krizí. Zacílíme na pašerácký syndikát, vzkazuje generální tajemník

11.02.2016 21:06

Severoatlantická aliance se rozhodla pomoci Evropě ukončit migrační krizi. Poprvé tak vyslala flotilu do Egejského moře, jejímž účelem je boj proti převaděčům lidí. Cílem flotily však není otáčet lodě s uprchlíky, uvedl na tiskové konferenci generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Informuje The Independent.

NATO vyráží do boje s migrační krizí. Zacílíme na pašerácký syndikát, vzkazuje generální tajemník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

NATO vyslalo flotilu do Egejského moře, jejímž cílem je boj proti převaděčům lidí. Dnes to na tiskové konferenci oznámil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg, poté, co Řecko prohlásilo Turecko za „bezpečnou třetí zemi“, čímž poskytlo Turecku legální rámec k vracení žadatelů o azyl.

Ve flotile, která je v současnosti pod německým velením, je i několik válečných lodí, jejichž cílem však není otáčet plavidla uprchlíků zpět k břehům, z nichž vyrazila. Stoltenberg uvedl, že flotila „dostane za úkol provádět průzkum, monitoring a dozor nad nelegální přeplavbou Egejského moře, a to vše ve spolupráci s relevantními autoritami“.

K tomu se vyjádřil ministr obrany USA Ash Carter. „Existuje zde kriminální syndikát, který zneužívá tyto nebohé lidi a tohle je organizovaná pašerácká operace,“ řekl. „Zacílit je touto cestou bude mít nejlepší možné výsledky... to je základním účelem celé akce.“

NATO zároveň oznámilo navýšení svých protiteroristických aktivit na hranicích mezi Tureckem a Sýrií a v boji proti Islámskému státu, vše na základě žádosti USA.

„Shodli jsme se na tom, že NATO poskytne podporu při zvládání uprchlické a migrační krize,“ řekl Stoltenberg. „Cílem je podílet se na mezinárodních snahách ve vymýcení nelegálního obchodu s lidmi a nelegální migrace v Egejském moři. Je důležité odpovědět rychle,“ dodal. „Protože krize se týká nás všech.“

Celý text zde

Německo mezitím oznámilo, že se na operacích bude podílet společně s Tureckem a Řeckem, a to za „plné podpory“ Spojených států. Pro začátek do Egejského moře vyrazí pět bitevních lodí, které jsou v současnosti nedaleko Kypru, Stoltenberg však dodal, že v případě nouze je možné poslat lodí více.

Jakým způsobem však budou lodě pracovat s plavidly uprchlíků však zatím není zřejmé. Podle představitelů NATO je pravděpodobné, že nepůjde o přímou intervenci, a že posbíraná data budou předávat turecké pobřežní stráži.

NATO však potvrdilo, že veškeré uprchlíky, které vytáhne z moře, bude vracet do Turecka. Pobřežní stráže Řecka a Turecka přitom budou působit pouze ve svých teritoriálních vodách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…