NEVEŘEJNÝ DOKUMENT Piráti chtějí Bakalu před soud? Takže sledujte, co se děje, když miliardářova firma chce na pražském magistrátu miliony z dotací. Od politika Pirátů

06.11.2019 9:35

Faktem zůstává, že podle mediálních výstupů se řada poslanců z pirátských řad v dolní komoře Parlamentu staví k podnikateli Zdeňku Bakalovi kriticky. Jak si ale vysvětlil doposud neveřejný tisk pražského magistrátu, který se ParlamentnímListům.cz podařilo exkluzivně získat a který ukazuje postup některých politiků při schválení dotace společnosti Economia, jež patří právě zmíněnému podnikateli Bakalovi?

NEVEŘEJNÝ DOKUMENT Piráti chtějí Bakalu před soud? Takže sledujte, co se děje, když miliardářova firma chce na pražském magistrátu miliony z dotací. Od politika Pirátů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Podívejte se spolu s námi na velice zajímavý příběh, starý jen několik dnů. Hlavní roli v něm kromě zmíněného podnikatele zastává radní pro oblast školství v Praze, pirátský politik Vít Šimral.

Začněme v obecné rovině. Na začátku října letošního roku konstatoval poslanec Lukáš Černohorský, šéf vyšetřovací komise PSP,  (Piráti), následující slova: „Dále, samozřejmě, vyšetřovací komise prověřovala i činnost protistrany a zde jsme došli k tomu, že Viktor Koláček, Petr Otava prodali společnost Karbon Invest již v době, kdy stále ještě vyjednávali s českým státem o prodeji minoritního podílu. Tím nakupujícím byl samozřejmě Zdeněk Bakala. S tím se vyšetřovací komise rozhodla v tomto případě podat trestní oznámení na výše jmenované osoby s tím, že se jedná tedy o podvodné jednání z jejich strany, protože to exkluzivní jednání bylo s nimi vedeno pouze na základě toho, že stát a vláda žily v domnění, že to prodávají osobám, které jsou spojeny s regionem, nikoliv žádnému finančnímu žralokovi. Protože pokud by tomu tak nebylo, tak by bylo docela možné, že dle vyjádření tehdejších ministrů by vláda rozhodla o tom, že bude pořádána veřejná soutěž a nevedlo by se exkluzivní jednání,“ řekl Černohorský.

Krom toho se naše redakce dostala k fóru Pirátů, které pochází z roku 2017 a je zaměřeno výhradně na Zdeňka Bakalu. To fórum se dokonce jmenuje „Akce Bakala“ a vystupuje v něm například Michal Gill, Petr Vileta případně Jakub Michálek. Debata se točila okolo protestů, které tehdy chystal méně známý podnikatel Krúpa u Bakalova sídla ve Švýcarsku. Piráti totiž zvažovali, že by se k akci přidali nebo ji alespoň podpořili.

„Možná průlom – Krúpa pozitivně zareagoval na Twitteru – pokusím se to rozvinout dál,“ uvedl na citovaném fóru v dubnu 2017 pirát Michal Gill.

Anketa

Chystáte se oslavovat 30. výročí ,,Sametové revoluce"?

6%
94%
hlasovalo: 27372 lidí
Nyní současnost. Naše redakce získala od opozičního politika, jehož identitu samozřejmě nebudeme vyzrazovat, dokument s označením TISK: R-34547. V jeho pojmenování rovněž stojí slůvko „NEVEŘEJNÉ“. Tisk předkládá Vít Šimral, pirátský radní, a na vědomí jej musí vzít předsedkyně výboru pro výchovu a vzdělávání a předseda finančního výboru. V úvodních formalitách se lze dočíst, že tisk byl již projednán s Pavlem Vyhnánkem, náměstkem primátora za Prahu sobě předsedy, poslance, starosty a současně lidovce Jana Čižinského.

Doposud s tím neměl nikdo problém.

O co v dokumentu jde?

Radě hlavního města Prahy a následně jejímu zastupitelstvu je předkládán návrh na základě žádosti ze dne 1. července 2019 o poskytnutí finančních prostředků formou dotace pro společnost Economia. Jejím jediným akcionářem je Zdeněk Bakala.  

Žádost společnosti Economia:

Žadatel požádal hlavní město prostřednictvím radního pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání Víta Šimrala (Piráti) o poskytnutí finančních prostředků na zajištění akce „The Prague Education Festival“. Akce se bude konat od 14. 11. – 16. 11. 2019. O kolik si Bakalova společnost řekla? O dva miliony korun.

A co na to pirátský politik? I to víme z dosud neveřejného dokumentu.

„Radní pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání hlavního městy Prahy navrhuje podpořit akci neinvestiční účelovou individuální dotací ve výši 2.000.000,-Kč, a to na základě veřejnoprávní smlouvy o poskytnutí neinvestiční účelové individuální dotace. V případě schválení této dotace budou poskytnuty finanční prostředky z kapitoly Školství, mládež a sport, OdPa 3299, ORG 0096112 – partner. školství a mládež. V rámci tohoto materiálu je schvalován přesun finančních prostředků z ORG 0096125 na ORG 0096112 dle přílohy č. 1 k usnesení, a to v případě, že Zastupitelstvo HMP schválí poskytnutí neinvestiční účelové individuální dotace.“

Úřední ptydepe má jasný závěr. Pirátský politik odsouhlasil miliony pro Bakalovu firmu ve chvíli, kdy jeho kolegové ve Sněmovně dělají vše pro to, aby se podnikatel dočkal spravedlivého soudního procesu.

Tím ovšem nekončíme. Co vlastně firma Economia Praze a pirátskému politikovi nabízí?

I to se nám podařilo zjistit.

Anketa

Myslíte si, že Piráti jsou přínosem pro českou politiku?

4%
96%
hlasovalo: 41222 lidí
Pořadatel akce bude v brožuře představovat Prahu, zajistí výstavní stánek o velikosti 6x3 metru nebo ještě přidá reklamu. Kde? Tak třeba v Hospodářských novinách. Co je ale klíčové pro pochopení celého plánovaného přesunu milionů korun? Jde o dvě vystoupení. Nejprve o oficiální zahájení festivalu, posléze o debatu.

Ačkoli je u zahájení festivalu (v oficiální žádosti Economie, kterou podepsali členové jejího představenstva Lenka Černá a Michal Brejcha) přislíbena účast magistrátního politika v obecné rovině, v závorce je už patrné, že Bakalova firma automaticky počítá s pirátským politikem Šimralem, který jim peníze odsouhlasil. Totéž u debaty na téma školství. I zde se počítá s účastí radního Šimrala. O jeho přítomnosti se v oficiálních podkladech psalo ještě dříve, než se pražský magistrát začal dotací vůbec zabývat.

Pirátští politici šli navíc tak daleko, že už nyní připravili „U S N E S E N Í Zastupitelstva hlavního města Prahy“ s následujícím zněním:

„Zastupitelstvo hlavního města Prahy: schvaluje (znění veřejnoprávní smlouvy) s poskytnutím neinvestiční účelové individuální dotace v celkové výši 2000 tis. Kč z běžných výdajů kap. 0461, OdPa 3299, ORG 0096112 - partner. školství a mládež pro Economia, a.s., se sídlem Pernerova 673/47, Karlín, 186 00 Praha 8, IČO: 28191226, na zajištění projektu „The Prague Education Festival".

20. listopadu už stačí jediné, aby dotyční politici, jako například Jan Čižinský nebo pirátský primátor Hřib, zvedli ruku a Bakalově společnosti peníze oficiálně odklepli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…