NKÚ: Dotace 1,3 mld. Kč na vysoké školy se asi nepodaří dočerpat

25.05.2015 9:37

Dotace ve výši 1,3 miliardy korun na modernizaci vysokých škol se asi nepodaří dočerpat. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), jejíž výsledky dnes ČTK oznámila mluvčí úřadu Olga Málková. Část projektů z dotačního období 2007 až 2013 ještě ani koncem loňského roku nezačala, a přitom mají být projekty hotovy do konce letošního roku. Vyjádření ministerstva školství ČTK zjišťuje.

NKÚ: Dotace 1,3 mld. Kč na vysoké školy se asi nepodaří dočerpat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

NKÚ prověřoval využití peněz z evropských fondů a státního rozpočtu na nákup nových přístrojů pro vysoké školy nebo modernizaci a výstavbu nových budov univerzit v období let 2007 až 2015. Celkem šlo o 12,6 miliardy rozdělených ministerstvem školství na 66 projektů. Čtvrtina projektů ale podle kontrolorů asi o část dotací přijde, protože se je nepodaří dokončit v termínu.

"U 17 projektů, které získaly dotaci v celkové výši 1,3 miliardy korun, univerzity dosud nezačaly s realizací. Podle NKÚ hrozí, že tyto projekty se nepodaří do konce roku 2015 dokončit, a tedy že se část dotací nepodaří dočerpat," sdělila Málková. Kromě toho také kontroloři objevili u některých projektů chyby v zadávacích řízeních, které však byly podle mluvčí NKÚ jen formální a výběrová řízení neovlivnily.

Podle kontrolního úřadu rovněž ministerstvo nesledovalo plnění cílů projektů

Ministerstvo sice důsledně prověřovalo přípravu a provádění projektů, ale ztížilo příjemcům dotací situaci častými změnami v dokumentaci k dotačnímu programu, oznámil NKÚ. Od začátku dotačního období do poloviny roku 2014 vydalo podle mluvčí kontrolorů sedm verzí příručky pro žadatele, 15 verzí pravidel pro výběr dodavatelů a 38 metodických pokynů.

Podle kontrolního úřadu rovněž ministerstvo nesledovalo plnění cílů projektů, kterými se řídilo při rozhodování o udělení dotací. "Přínos projektů ministerstvo měří prostřednictvím ukazatelů, jejichž hodnoty by měly být po dokončení projektů naplněny. Tyto ukazatele jsou čtyři, naplnit se ale zřejmě podaří jen jeden, a to počet podpořených projektů," uvedla mluvčí NKÚ. Mezi ukazateli je například počet studentů, kteří budou mít z nového vybavení či budov univerzit prospěch. Jako cíl bylo ukazatelem stanoveno 100.000 studentů, ale k dubnu 2014 bylo podle NKÚ studentů, kterým mají dotované projekty prospět, jen zhruba 15.500.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…