NKÚ kritizuje státní rozpočet, Ministerstvo financí se brání

15.09.2019 10:16

Nejvyšší kontrolní úřad se domnívá, že státní rozpočet je na případnou ekonomickou recesi připraven ještě hůře, než tomu bylo před deseti lety. Píše to server ČeskéNoviny.cz.

NKÚ kritizuje státní rozpočet, Ministerstvo financí se brání
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

NKÚ si ve svém stanovisku ke státnímu závěrečnému účtu za loňský rok vzalo státní rozpočet na paškál, Ministerstvo financí však kritiku odmítá.

„Je zřejmé, že mandatorní a kvazimandatorní výdaje při zpomalení ekonomiky vytvářejí silný tlak na státní rozpočet, jelikož nižší příjmy musejí pokrývat vysoké ‚povinné‘ výdaje,“ varuje NKÚ a uvádí, že vláda by měla v době ekonomického růstu usilovat o konsolidaci mandatorních a kvazimandatorních výdajů. Jde o to, že by pak měla v době ekonomické recese větší možnost fiskálně reagovat. 

Ministerstvo financí však podle serveru ČeskéNoviny.cz považuje finance České republiky za jedny z nejzdravějších veřejných financí v EU. 

Nejvyšší kontrolní úřad však také připomíná situaci v roce 2009, kdy kvůli propadu příjmů skončil rozpočet ve schodku 192,4 miliardy korun proti plánovanému deficitu 52,2 miliardy. „Pokud by se obdobná situace opakovala letos, schodek rozpočtu by se z plánovaných 40 miliard podle NKÚ propadl až na 220 miliard korun,“ uvádí server Českénoviny.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…