NKÚ našel v provozních nákladech úřadů výrazné rozdíly

07.07.2014 9:52

Nejvyšší kontrolní úřad objevil výrazné rozdíly v provozních nákladech úřadů v letech 2010 až 2012. Například Český telekomunikační úřad utrácel za školení a vzdělávání v přepočtu na jednoho zaměstnance téměř dvanáctkrát více než Generální ředitelství cel. Rozdíly kontroloři našli i v nákladech za kancelářské potřeby, právní a překladatelské služby nebo autoprovoz. ČTK o tom informovala mluvčí NKÚ Olga Málková. Vyjádření úřadů ČTK zjišťuje.

NKÚ našel v provozních nákladech úřadů výrazné rozdíly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancelářské budovy, ilustrační foto

ČTÚ utrácí výrazně více také za kancelářské potřeby. Zatímco GŘC za ně zaplatilo v průměru na jednoho zaměstnance 636 korun a Český statistický úřad (ČSÚ) 730 korun, tak u ČTÚ se náklady vyšplhaly na 2435 korun. Do těchto částek ale nejsou započítány výdaje za náplně do tiskáren.

Liší se i pořizovací ceny papíru. Pohybovaly se od 60 do 101 korun za balík 500 listů A4. GŘC navíc vypisovalo zakázky na kancelářský papír v letech 2010 a 2011 tak, že je zadávalo samostatně osm celních ředitelství jako zakázky malého rozsahu. "A to přesto, že v součtu cena nakoupeného papíru vysoce převyšovala limit pro tento typ zakázky. Podle NKÚ tak GŘC porušilo zákon o veřejných zakázkách, a NKÚ proto podal oznámení finančnímu úřadu o porušení rozpočtové kázně," uvedla mluvčí.

Úřady si například pronajímaly auta

Kontroloři zjistili, že GŘC a ČSÚ si ve sledovaných letech pronajímaly osobní auta. Například u ČSÚ to bylo 50 vozů, za což zaplatil přes 19 milionů korun. NKÚ spočítal, že náklady na jeden ujetý kilometr se v závislosti na typu vozu pohybovaly průměrně od 5,91 Kč/km do 10,76 Kč/km. U jednoho auta to bylo dokonce 22,36 Kč/km. "Kontroloři na modelovém příkladu přitom zjistili, že náklady na jeden kilometr jízdy u auta v majetku ČSÚ by byly 3,48 Kč/km, což prokazuje, že nájem aut nebyl pro ČSÚ ekonomicky výhodný," sdělila mluvčí.

Za právní, poradenské a konzultační služby zaplatil ČTÚ v roce 2012 o 34,5 milionu korun víc než v roce 2010, což představuje nárůst o 470 procent. Za tímto skokovým růstem jsou konzultace k projektům spolufinancovaným z evropských fondů. Naopak u ČSÚ ve stejném období výdaje na poradenské, konzultační a právní služby klesly o víc než polovinu, a to především díky nově zřízenému oddělení veřejných zakázek.

NKÚ rovněž zaznamenal, že některé provozní náklady úřadů výrazně rostou v posledních čtvrtletích sledovaných let. Například ČSÚ utrácel ve čtvrtém čtvrtletí zhruba 77 procent ročních nákladů na kancelářské potřeby, u GŘC to bylo téměř 79 procent. V posledních třech měsících rostou také výdaje na konzultační, poradenské a právní služby.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…