NKÚ zkontroluje hospodaření Ředitelství silnic a dálnic

03.07.2016 13:23

Nejvyšší kontrolní úřad zahájí v červenci kontrolu hospodaření Ředitelství silnic a dálnic. Kontroloři prověří, jak organizace hospodaří se svěřeným majetkem a penězi, které vynakládá na svůj provoz. Kontrola se nebude týkat výdajů na investice nebo opravy silnic a dálnic. ČTK to sdělila mluvčí NKÚ Olga Málková. Kontrola by měla skončit v dubnu příštího roku.

NKÚ zkontroluje hospodaření Ředitelství silnic a dálnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Kontrola navazuje na akci z let 2012 a 2013. Zaměří se i na to, zda ŘSD odstranilo nedostatky zjištěné při této předchozí kontrole. „Měla by odpovědět například na otázky, zda ŘSD neobchází při zadávání veřejných zakázek v oblasti provozu zákonný postup, zda ŘSD plní jemu stanovené činnosti prostřednictvím zejména vlastních zaměstnanců a nenahrazuje neoprávněně svou vlastní činnost pomocí externích dodavatelů,“ uvedla mluvčí.

NKÚ od roku 2000 kontroloval ŘSD třikrát. Při poslední kontrole úřad mimo jiné zjistil, že náklady na právní služby Generálního ředitelství ŘSD v kontrolovaném období významně vzrostly. Mezi lety 2010 a 2011 se zvýšily z 81 na téměř 132 milionů korun za rok, tedy o 62 procent. V roce 2012 vzrostly o dalších devět procent na téměř 144 milionů korun. Celkem tak Generální ředitelství ŘSD zaplatilo za právní služby za tři roky 357 milionů korun. Ředitelství se tehdy hájilo tím, že smlouvy vznikly za bývalého vedení.

Ředitelství silnic a dálnic je příspěvková organizace zřízená Ministerstvem dopravy. Zabezpečuje mimo jiné výstavbu a modernizaci silnic a dálnic, zajišťuje údržbu a opravy těchto komunikací a provozuje systém mýtného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…