NS se vyjádří ke kauze bývalého člena komunistické tajné služby

19.11.2013 6:30

Nejvyšší soud dnes projedná stížnost pro porušení zákona v kauze někdejšího příslušníka komunistické tajné služby Stanislava Tomeše. Ministryni spravedlnosti Marii Benešové se nelíbí to, že justice zastavila stíhání šestaosmdesátiletého Tomeše za podíl na bombovém útoku, při němž v roce 1957 zemřela manželka štrasburského prefekta. Rozhodnutí NS má jen akademický význam, verdikt nižší instance v tomto řízení zvrátit nemůže.

NS se vyjádří ke kauze bývalého člena komunistické tajné služby
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Bombovým atentátem na prefekta departmentu Bas-Rhin československá tajná služba údajně reagovala na sbližování Německa a Francie. Podezření mělo padnout na německou organizaci. Bomba byla maskovaná za krabici na doutníky. V květnu 1957 ji otevřela manželka prefekta, která na místě zemřela.

Případem se zabýval Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Kromě Tomeše, který jakoukoliv vinu popíral, obvinil úřad také Milana Michela, dalšího bývalého agenta. Justice však řízení v roce 2007 přerušila. Michel v roce 2010 zemřel, Tomešovo stíhání loni definitivně zastavil Městský soud v Praze, zejména kvůli jeho špatnému zdravotnímu stavu. Benešová s tím nesouhlasí, proto podala stížnost.

Nejvyšší soud dnes bude řešit také stížnost pro porušení zákona v kauze Jaroslava Schindlera, který se domáhá obnovy řízení. Byl potrestán za přepadení poštovní doručovatelky ve Znojmě. K činu se později přiznal jiný pachatel, ale trest pro Schindlera zůstal v platnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…