NS zrušil téměř 60 let starý rozsudek nad statkářkou

19.03.2014 12:11

Nejvyšší soud (NS) dnes zrušil téměř 60 let starý verdikt nad Marií Švejdovou, jihočeskou statkářkou odsouzenou v roce 1955 v politickém procesu. Její případ znovu dostane na stůl státní zástupce a nejspíš stíhání zastaví. NS tak vyhověl stížnosti, kterou ve prospěch Švejdové podala bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

NS zrušil téměř 60 let starý rozsudek nad statkářkou
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Statkářka žila v letech 1905 až 1989, po pádu komunismu ji justice rehabilitovala jen částečně.

Trestní oznámení na ženu vyloučenou ze zemědělského družstva podal místní národní výbor v Marčovicích na Strakonicku. Označil ji za „sabotérku národního hospodářství a rozvratnický element". Její provinění spočívalo v tom, že údajně nechala jako samostatně hospodařící zemědělec ležet ladem asi pět hektarů půdy. Jindy prý urážela funkcionáře národního výboru i zemědělského družstva. Její dobytek se prý navíc opakovaně pásl na družstevních polích.

Jihočeské soudy v roce 1955 označily Švejdovou za zarputilou kulačku. Přestože byla vážně nemocná, poslaly ji na tři roky do vězení za sabotáž, útok proti skupinám obyvatel, urážku veřejného činitele a poškozování družstevního majetku. Navíc ztratila majetek i občanská práva.

V roce 1990 Okresní soud ve Strakonicích zrušil trest za sabotáž, ponechal však zbytkový podmíněný trest za ostatní činy. Podle stížnosti pro porušení zákona i podle Nejvyššího soudu byl celý proces se Švejdovou veden z politických důvodů - jako součást boje za kolektivizaci zemědělství.

„Nebyla souzena a odsouzena za skutky, které spáchala, ale za svou příslušnost k určité třídě, kterou totalitní moc odsoudila k likvidaci," řekl advokát Švejdové Matúš Hanuliak. Podle něj nyní státní zastupitelství nemá jinou možnost než řízení zastavit.

V roce 2009 proces se Švejdovou rekonstruovali studenti práv při festivalu Mene Tekel jako příklad zneužití justice proti „třídním nepřátelům".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…