NWR má souhlas části věřitelů s kapitálovou restrukturalizací

15.07.2014 11:26

Těžařská společnost New World Resources získala souhlas jedné části věřitelů s plánem restrukturalizace dluhu a vydání nových akcií, od dostatečné většiny druhé části držitelů svých dluhopisů ale zatím svolení nedostala. Plyne to z dnešního sdělení NWR. Firma 2. července sdělila, že pokud by se s věřiteli na podmínkách kapitálové restrukturalizace nedohodla do září, musela by prodat své dceřiné společnosti, včetně černouhelné OKD.

NWR má souhlas části věřitelů s kapitálovou restrukturalizací
Foto: Daniela Černá
Popisek: Důl Paskov

NWR si zajistila souhlas s plánem od vlastníků zajištěných dluhopisů splatných v roce 2018 z 84 procent jejich hodnoty. K uskutečnění restrukturalizace potřebuje zelenou od 75 procent věřitelů podle hodnoty dluhu. U nezajištěných dluhopisů splatných v roce 2021 ale firma získala souhlas zatím jen od 65 procent věřitelů.

"Jednání běží dál a předpokládáme, že už to dotáhneme," řekl dnes ČTK ředitel vnějších vztahů NWR Petr Jonák.

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka ale stále vidí schválení restrukturalizačního plánu NWR jako nejisté, i když pravděpodobnější, než tomu bylo před několika týdny. "Zbývajících deset procent věřitelů nezajištěných dluhopisů není mnoho, ale čas na získání potřebného souhlasu i těchto věřitelů je pouze v řádu dní," uvedl pro ČTK Hatlapatka.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) minulý týden po setkání s představiteli NWR prohlásil, že pokud by černouhelná společnost OKD byla v budoucnu na prodej, stát by její odkup zvážil. Šlo by o to udržet ještě nejméně deset let práci pro 14.000 zaměstnanců, které OKD má.

"Na spekulace o prodeji OKD je možné klidně zapomenout," řekl ale dnes ČTK analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Vedení firmy musí být připraveno na všechny možnosti

NWR utrpěla těžké ztráty kvůli poklesu cen uhlí na světových trzích. Navrhla proto majitelům dluhopisů restrukturalizaci dluhu a vydání nových akcií. Začátkem června firma uvedla, že podle dohody s věřiteli by její zadlužení mělo klesnout o 325 milionů na 450 milionů eur (12,35 miliardy Kč) a že plánuje navýšit akciový kapitál o 185 milionů eur.

Jonák před dvěma týdny ČTK řekl, že vedení firmy musí být připraveno na všechny možnosti a reagovat na všechny představitelné scénáře vývoje. Žádný ze scénářů ale podle Jonáka nebude mít dopad na každodenní provoz OKD a polské Karbonie.

Společnost OKD loni v září oznámila, že zavře Důl Paskov. Zástupci NWR tehdy uvedli, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. Stát se ale letos s NWR dohodl na pokračování těžby do konce roku 2017 a vláda za to zaplatí 600 milionů korun na sociální programy pro horníky.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR. V ní má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…