NWR má souhlas věřitelů s kapitálovou restrukturalizací

29.08.2014 19:15

Majitel OKD sníží dluh. Věřitelé NWR totiž souhlasí s plánem na restrukturalizaci a zachránili tak společnost před insolvencí. Server Aktuálně.cz informuje, že majitel OKD tak může na základě souhlasu valné hromady a nyní i věřitelů vydat držitelům zajištěných dluhopisů 1,4 miliardy akcií v hodnotě 32 milionů eur, tedy v přepočtu 894 milionů korun.

NWR má souhlas věřitelů s kapitálovou restrukturalizací
Foto: Daniela Černá
Popisek: Protest horníků v Ostravě

Věřitelé těžařské společnosti New World Resources, jíž patří i černouhelné doly OKD, schválili plán kapitálové restrukturalizace. Ten má pomoci snížit dluh firmy ze současných 825 milionů eur na 500 milionů eur, tedy v přepočtu z 23,2 miliardy na 13,9 miliardy korun.

NWR potřebovala k realizaci záchranného plánu hlasy tří čtvrtin držitelů zajištěných i nezajištěných dluhopisů. Právě souhlas druhé skupiny byl prý v pátek rozhodující. Ještě minulý týden měla firma podporu jen 65 procent těchto věřitelů.

Majitel OKD tak může na základě souhlasu valné hromady a nyní i věřitelů vydat držitelům zajištěných dluhopisů 1,4 miliardy akcií v hodnotě 32 milionů eur, tedy v přepočtu 894 milionů korun. Cena za jednu akcii odpovídá v přepočtu 0,65 koruny.

Podle zjištění Aktuálně.cz ale společnost ještě nemá zcela vyhráno. „Jde zatím jen o naději na záchranu, ne o jistotu. Podmínkou bude, aby se zlepšily podmínky na trhu uhlí a aby do té doby NWR nepolevila v úsilí o další snižování nákladů na těžbu a dalších nákladů," říká ke schválenému restrukturalizačnímu plánu analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Věřitelé zachránili těžební skupinu před insolvencí

Ředitel vnějších vztahů NWR Petr Jonák říká, že prodej společnosti OKD není na pořadu dne. „OKD teď není na prodej, firma může fungovat i bez NWR,“ uvedl pro Aktuálně.cz Jonák.

Páteční rozhodnutí stálo zejména na držitelích nezajištěných dluhopisů, firma měla totiž ještě minulý týden souhlas pouze 65 procent z nich. Pokud by tato část věřitelů restrukturalizaci kapitálu neodsouhlasila, přistoupila by NWR k alternativnímu plánu. Společnost OKD a polské doly by získali zajištění věřitelé.

„Znamenalo by to vyčlenění těžařských aktiv do nějaké nové entity, která by byla zatížena zajištěným dluhem," vysvětluje analytik J&T Banky Bohumil Trampota. Dodal, že rozhodnutím zachránili věřitelé těžební skupinu před insolvencí.

Firma NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR. Tu minulý měsíc opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 tisíc bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…