Na Babiše čekali v Jílovém odpůrci připravované varianty dálnice D3

17.07.2019 19:40

Na předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) dnes v Jílovém u Prahy čekala asi stovka lidí s transparenty namířenými proti připravované středočeské variantě dálnice D3 a proti premiérovi. Křičeli „hanba“ a pískali. Premiér spolu s ministry dopravy Vladimírem Kremlíkem (za ANO) a životního prostředí Richardem Brabcem (ANO) přijel do jílovského muzea diskutovat se starosty o dálnici přes Posázaví. Na setkání novináři nemají přístup, po jednání je plánován briefing.

Na Babiše čekali v Jílovém odpůrci připravované varianty dálnice D3
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Lidé shromáždění na náměstí drželi transparenty s nápisy jako „Nezničte neporušenou přírodu betonem“, „Stop projekt D3 v Posázaví“ nebo „Soudruhu Babiši, vyvlastněte Čapí hnízdo pro obchvat Olbramovic“. Zástupci spolku Alternativa středočeské D3 předali novinářům text výzvy pro premiéra, v níž se navrhuje zastavit přípravu projektu takzvané západní varianty D3 a zvýšit kapacitu silnice I/3.

D3 má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. O potřebě této komunikace se mluví tři desítky let. Středočeská část má měřit 60 kilometrů, výstavba by měla začít v roce 2024 a skončit v roce 2028.

Kritikům vadí mimo jiné to, že dálnice povede turisticky atraktivním Posázavím. Mají obavy, že kolem dálnice nekontrolovatelně porostou logistická a nákupní centra, která zdevastují poslední zbytky přírody.

Ministerstvo dopravy v minulosti poukazovalo na to, že trasa povede méně zalidněnými oblastmi, což by mělo způsobit méně problémů v zastavěných aglomeracích. Západní variantu schválilo také Ministerstvo životního prostředí, když vydalo pro tuto trasu kladné stanovisko EIA, čímž uznalo, že je vyhovující z hlediska dopadů na životní prostředí. Podporuje ji i Středočeský kraj, který k ní chystá doprovodné stavby. V koridoru dálnice má být vybudován přivaděč vody z Želivky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…