Na Babiše si brousí zuby ombudsmanka. Ta evropská

22.05.2019 19:20

Evropská ombudsmanka Emily O’Reilly bude vyšetřovat postup Evropské komise v kauze údajného střetu zájmů Andreje Babiše. Žádost na přezkoumání podal senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti), který upozorňuje na netransparentnost v postupu Komise, zejména v případě nezveřejnění korespondence mezi českým premiérem a eurokomisařem Güntherem Oettingerem.

Na Babiše si brousí zuby ombudsmanka. Ta evropská
Foto: Hans Štembera
Popisek: Společné předvolební shromáždění proevropských stran, které pořádalo Pulse of Europe Czech Republic na Staroměstském náměstí

„Obdrželi jsme stížnost k rozhodnutí Evropské komise veřejně neposkytovat dokumenty týkající se údajného střetu zájmů v České republice. Danou stížnost jsme zkoumali a rozhodli se, že se danou věcí budeme dále zabývat,“ potvrdila pro server iROZHLAS.cz tisková mluvčí Evropského veřejného ochránce práv Honor Mahagony.

O situaci v tiskové zprávě informují také Piráti, jejichž senátor Lukáš Wagenknecht stížnost ombudsmance zaslal. „Samotné šetření se týká opakovaného zatajování důležitých dokumentů Evropské komise. Jde konkrétně o korespondenci komisaře Günthera Oettingera s českým premiérem Andrejem Babišem a dále zadání auditu na čerpání dotací premiérem ovládaných společností,“ píše se v tiskové zprávě Pirátů.

Wagenknecht upozorňuje, že netransparentnost v Evropské komisi pro tento případ mají na svědomí generální ředitel Marc Lemaitre a eurokomisař Oettinger. „Na mé konkrétní dotazy pan generální ředitel při své návštěvě na půdě Senátu neodpověděl. Ke zveřejnění všech informací ohledně šetření střetu zájmů pana Babiše přitom vyzval úředníky a politiky z Bruselu Evropský parlament. Povinnost poskytovat jim informace plyne z evropských předpisů,“ uvádí senátor Wagenknecht.

Mluvčí ombudsmanky upozornila, že toto vyšetřování se nebude zabývat výsledky šetření v kauze střetu zájmů, ale pouze transparentností ve zveřejňování informací v případu. „Naším dalším krokem bude zanalyzovat zmíněné postupy a posoudit, zda byla Evropská komise oprávněna odmítnout veřejný přístup požadovaných dokumentů,“ dodala Mahagony.

Evropský veřejný ochránce práv není součástí žádné vlády či jiné organizace a nezávisle prošetřuje možná pochybení institucí Evropské unie, ať už z vlastní iniciativy nebo na základě přijaté stížnosti.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…