Na Bělobrádka se valí kritika od komunistů. U Kalouska ale našel zastání

19.07.2015 17:45

Pokud se místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) při návštěvě Mnichova poklonil odsunutým sudetským Němcům, považuje to předseda KSČM Vojtěch Filip za neúctu a výsměch obětem druhé světové války. Naopak místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek považuje Bělobrádkův čin jako gesto smíření a podporuje ho.

Na Bělobrádka se valí kritika od komunistů. U Kalouska ale našel zastání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

"Měl by (Bělobrádek) vzdát úctu těm, kdo položili životy za naši svobodu a ne těm, kteří nadšeně vítali Hitlera," uvedl Filip. "Vicepremiér Bělobrádek, jenž uctil v Bavorsku památku odsunutých Němců, by si měl uvědomit, že toto prvenství se hluboce dotýká těch, jejichž rodinní příslušníci díky běsnění německých fašistů položili své životy ve druhé světové válce a byli vyhnáni Němci ze svých domovů," napsal na facebook předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Kalousek naopak řekl, že jemu se Bělobrádkův krok jeví jako gesto smíření a má jeho podporu. „Toto gesto od místopředsedy vlády je namístě a myslím, že bychom měli hledat cestu k vzájemné komunikaci a definitivnímu smíření,“ řekl Kalousek.

Filip chce také vědět, zda Bělobrádek postupoval se souhlasem předsedy vlády Bohuslava Sobotky a chce se na to Sobotky ptát. Obdobně se vyjádřil i europoslanec ODS Jan Zahradil. "Vzhledem k tomu, že pan Bělobrádek údajně zastupoval v Bavorsku předsedu vlády Sobotku, měl by předseda vlády objasnit, zda v tomto případě jednal Pavel Bělobrádek s touto jednou nevládní organizací na základě své soukromé aktivity, či šlo o oficiální součást vládní návštěvy, podloženou například pověřením či schválením vládou," uvedl v tiskovém prohlášení.

Bělobrádek se během své návštěvy Bavorska setkal se zástupci sudetských Němců. Podle sobotních informací regionálního deníku Oberbayerisches Volksblatt navštívil jako vůbec první člen české vlády také Sudetoněmecký dům v Mnichově, kde sídlí instituce Němců vysídlených z českých zemí. K uctění památky obětí poválečného odsunu Němců z Československa tam položil věnec, což list označil za "milník" ve vzájemných vztazích někdejších krajanů.

Bělobrádek Sudetoněmecký dům, v němž sídlí například Sudetoněmecké krajanské sdružení, archiv, nadace, noviny či výzkumný institut Collegium Carolinum, navštívil v rámci své dvoudenní cesty po Bavorsku. Jejím hlavním cílem bylo prohloubení vědecké a výzkumné spolupráce Česka a největší německé spolkové země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…