Na Čaputovou vyplul týden před volbami závažný problém. Týká se její minulosti

23.03.2019 15:25

V období voleb je každý kandidát pod drobnohledem; nejinak je tomu i v případě slovenské kandidátky na prezidenta Zuzany Čaputové. A nyní se ukazuje, že oblíbenkyně Tomáše Halíka může mít škraloup. Je zde podezření, že se neoprávněně stala advokátkou. Informoval o tom server topky.sk.

Na Čaputovou vyplul týden před volbami závažný problém. Týká se její minulosti
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zuzana Čaputová

Podezření je dvojí. Jednak, že v průběhu své koncipientské praxe vykonávala živnost, aniž by o tom vyrozuměla Slovenskou advokátní komoru, což bylo její povinností, a dále, že praxi vykonávala v městě vzdáleném 200 km od jejího domova.

Koncipientskou praxi začala Čaputová podle serveru topky.sk v roce 2005 u Evy Kováčechové, jejíž advokátní kancelář má sídlo v Banské Bystrici. Podle registru živnostníků však Čaputová o týden později zahájila živnost. Dle topky.sk již tehdy existovala zákonem daná povinnost informovat advokátní komoru o výkonu živnosti, která by byla neslučitelná s koncipientskou praxí. Čaputová tak podle mluvčí Slovenské advokátní komory neučinila, ale mluvčí Čaputové tvrdí, že tehdy taková povinnost ani neexistovala.

Anketa

Mělo by Česko usilovat o převoz pašeračky Terezy Hlůškové z Pákistánu do vězení u nás?

hlasovalo: 9767 lidí

„Od Mgr. Čaputové takovouto žádostí nedisponujeme, v době její koncipientury však ještě komise zřízená nebyla. Ale je pravda, že když by byla takováto žádost komisi doručena dnes, s velkou pravděpodobností by komise prohlásila živnost za neslučitelnou s koncipientskou praxí. V době zápisu Mgr. Čaputové se na základě dostupných informací zdálo, že splňuje podmínky pro zápis do seznamu advokátů. Neměli jsme informace o jiné její činnosti, která by mohla být s praxí koncipientky neslučitelná, případně o jiných nesrovnalostech v době výkonu praxe advokátní koncipientky,“ řekla pro topky.sk Alexandra Donevová, mluvčí advokátní komory.

Martin Burgr, mluvčí Zuzany Čaputové, tvrdí toto: „Zuzana Čaputová spolupracovala v minulosti jako živnostnice na činnostech, které neměly charakter právních služeb. Šlo např. o organizování konferencí, výzkumnou a analytickou činnost. Současně byla koncipientkou u advokátů, kteří spolupracovali s VIA IURIS. Po nabytí vlastní advokátské licence spolupracovala s VIA IURIS jako advokátka, přičemž jako živnostnice provozuje ubytovací zařízení.“

Ale jak upozorňují topky.sk, již v roce 2006 začala reprezentovat město Pezinok v kauze Skládka, a vzdálenost mezi Banskou Bystricí a Pezinkem je více než 200 kilometrů. Zákon umožňuje vykonávat praxi v advokátní kanceláři mimo její místo pouze tři měsíce v roce. A zajímavé je také, že podle stanoviska Slovenské advokátní komory Čaputová od 12. 3. 2019 pozastavila svou advokátní činnost a včera požádala o vyškrtnutí ze seznamu advokátů.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…