Na Dole Paskov se bude těžit ještě tři a půl roku

22.04.2014 13:55

Těžba na ztrátovém Dole Paskov bude pokračovat až do konce roku 2017. Po šestiměsíčním tvrdém jednání se na tom dohodli zástupci státu a majitele těžební firmy OKD, firmy NWR. Stát přispěje 600 miliony korun horníkům. Akcionáři NWR ale od státu nezískají ani korunu, ujistil na dnešním setkání s novináři ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Na Dole Paskov se bude těžit ještě tři a půl roku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Důl Paskov

Podstatou dohody je, že OKD bude na vlastní náklady provozovat těžbu na Dole Paskov až do konce roku 2017. Současně se zavazuje, že zde bude zaměstnávat nejméně 1800 lidí, až v roce 2017 může počet zaměstnanců klesnout na 1600. Až všechny body dohody OKD splní, podpoří vláda horníky částkou 600 milionů korun.

Dohodu bude na svém pondělním jednání schvalovat vláda. Přestože ji budou předkládat společně ministerstva financí a průmyslu a obchodu a dal by se tak předpokládat hladký průběh jejího schvalování, Mládek uvedl, že má reálné očekávání, že by vládou mohla projít, nevyloučil ale, že debata na vládě může být komplikovaná.

I kdyby ale vláda dohodu schválila, může ji ještě ohrozit výrazný pokles světových cen uhlí. V takovém případě by také přestala platit a muselo by se o nějaké jiné dohodě znovu jednat.

Prodloužení těžby na Dole Paskov umožní získat tolik potřebný čas mezitím přivést do regionu nové investory, kteří by mohli zajistit nová pracovní místa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…