Na Donbasu se navzdory příměří dál střílí, a to i u Mariupolu. V Doněcku je klid

11.12.2014 10:58

Navzdory nově vyhlášenému příměří došlo za posledních 24 hodin na Donbasu ke 22 ozbrojeným incidentům. Oznámilo to v Kyjevě velení ukrajinské armády. Doněck, který byl v posledních měsících hlavním ohniskem bojů mezi povstalci a ukrajinskou armádou, ale prožil klidnou noc.

Na Donbasu se navzdory příměří dál střílí, a to i u Mariupolu. V Doněcku je klid
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Podle zprávy ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany pálili v noci na dnešek povstalci na pozice ukrajinské armády ze všech druhů zbraní. Hlavní útoky separatistů údajně směřovaly na armádní obranné posty u měst Luhansku a Debalceva. Střelba byla zaznamenána i u Mariupolu na březích Azovského moře.

V Doněcku funguje veřejná doprava i zásobování

Doněcká radnice dnes ráno ohlásila klidnou noc, na město na rozdíl od minulých týdnů nedopadaly žádné dělostřelecké granáty. Ve městě funguje veřejná doprava i zásobování a ve čtyřech čtvrtích se dokončuje oprava poničených plynovodů.

Nové příměří vyhlásil Kyjev v úterý a separatisté se ke klidu zbraní připojili. Zastavení palby bylo ve středu prodlouženo, a přestože lokální přestřelky neustávají, bojová aktivita se podle představitelů obou bojujících stran znatelně snížila.

Porošenko prosí Moskvu o stažení ruských vojsk z Ukrajiny

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes během návštěvy Austrálie vyslal do Moskvy naléhavou žádost o mír. „Zastavte, prosím, palbu. Propusťte, prosím, rukojmí. Stáhněte, prosím, svá vojska z ukrajinského území," prohlásil Porošenko na společné tiskové konferenci s australským premiérem Tonym Abbottem.

Když bude rusko-ukrajinská hranice uzavřena, boje do tří týdnů ustanou

Ukrajinský prezident prohlásil, že pokud Moskva uzavře rusko-ukrajinskou hranici, přes niž podle Kyjeva dostávají povstalci zbraně a posily, konflikt na Donbasu brzy ustane. „Slibuji, že pokud uzavřete hranici, během dvou, tří týdnů zavládne na Ukrajině mír a stabilita,“ řekl Porošenko.

Rusko opakovaně popírá, že by na Ukrajinu vysílalo pravidelné jednotky své armády. Připouští ale, že na Ukrajině po boku vzbouřenců bojují ruští dobrovolníci, případně vojáci na dovolené.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…