Na Forum 2000 přijede Chodorkovskij, Gorbačov se omluvil

22.09.2014 11:00

Osmnáctého ročníku konference Forum 2000 s názvem Nespokojená demokracie: čtvrt století od železné opony a Tchien-an-menu se v letošním roce zúčastní rekordní počet delegátů včetně Michaila Chodorkovského. Někdejší ruský ropný magnát klade otázku, které dveře v postkomunistické Evropě stále potřebují klíče k demokracii? Michail Sergejevič Gorbačov se z účasti na konferenci omluvil.

Na Forum 2000 přijede Chodorkovskij, Gorbačov se omluvil
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Forum 2000

„Během sametové revoluce lidé zvonili klíči, aby ukázali, že dříve zamčené dveře byly odemčeny. Téměř přesně 25 let od tehdejších událostí nastal čas zhodnotit stav demokracie, podívat se, jak dobře odemčené tyto dveře jsou, a položit si otázku, které dveře v postkomunistické Evropě stále potřebují klíče k demokracii,“ říká někdejší ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij ohledně své účasti na letošním Foru 2000.

V tiskové zprávě Nadace Forum 2000 se uvádí, že program letošní konference nabídne kritickou reflexi období demokratických transformací posledních několika desetiletí a stranou zájmu samozřejmě nezůstanou aktuální světové problémy. Řada panelových diskuzí se bude proto zabývat současnou situací na Blízkém východě, v Latinské Americe, na Ukrajině a v Rusku.

„Kromě vystoupení Michaila Chodorkovského bude pro návštěvníky konference ohledně situace v putinovském Rusku jistě zajímavé poslechnout si názory šéfredaktora ruského opozičního deníku Novaja gazeta Dmitrije Muratova, politika a ekonoma Grigorije Javlinského či bývalého českého velvyslance v Moskvě Petra Koláře,“ říká výkonný ředitel Nadace Forum 2000 Jakub Klepal.

Program letošní konference nabídne kritickou reflexi období demokratických transformací

Témata konference vycházejí z odkazu zakladatele Fora 2000 Václava Havla, jehož znepokojovala prohlubující se křehkost demokracie v našich společnostech.

Mezi další dosud potvrzené hosty konference patří bývalý španělský premiér José María Aznar, estonský prezident Toomas Hendrik Ilves, íránský filozof Ramín Džahánbeglú, bývalý prezident Litvy Vytautas Landsbergis, bývalý palestinský předseda vlády Salám Fajád, čínský disident a zakladatel Iniciativ pro Čínu Jang Ťien-li, bývalý prezident Slovinska Danilo Türk. Delegátů je letos na sto sedmdesát.

Gorbačov nepřijede

Přes dřívější potvrzení účasti a velký zájem o téma letošní konference se jí nakonec bohužel nezúčastní nositel Nobelovy ceny za mír Michail Sergejevič Gorbačov. Osobní účast na Foru 2000 znemožnily 83letému ruskému politikovi jiné povinnosti. „Velmi oceňuji ducha a celkové směřování vašeho projektu a přeji vám, aby byla konference co nejúspěšnější. Věřím, že v současném světě získávají univerzální hodnoty demokracie, obrana lidských práv a občanských svobod na stále větší důležitosti a měly by být podporovány a obhajovány všemi prostředky,“ vzkázal organizátorům konference Michail Gorbačov.

Konference je tradičně zdarma otevřená pro veřejnost. Pro účast na většině diskuzí konaných v Praze je nezbytné se předem zaregistrovat do 30. září 2014 nebo do vyčerpání kapacity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…