Na Haškovo místo ve sněmovně se posadí starosta Znojma Gabrhel

23.04.2014 21:16

Michal Hašek (ČSSD) se konečně rozhodl a dnes večer v České televizi oznámil, že se vzdává svého poslaneckého mandátu a zůstane pouze jihomoravským hejtmanem. A o jeho nástupci už je jasno.

Na Haškovo místo ve sněmovně se posadí starosta Znojma Gabrhel
Foto: archiv VG
Popisek: Vlastimil Gabrhel (ČSSD), starosta Znojma

V Poslanecké sněmovně ho nahradí starosta Znojma Gabrhel. Starostou ale zůstane. Odůvodnil to komunálními volbami, které budou na podzim. Podle Gabrhela by se změna vedení města na několik měsíců nevyplatila.

Za kumulaci funkcí Haška opakovaně kritizoval předseda strany Bohuslav Sobotka. „Práce poslance je nepochybně na plný úvazek a vyžaduje úplné pracovní nasazení. Koneckonců takové nasazení všichni kandidáti voličům před volbami slibovali. Michal Hašek měl jednu z nejhorších docházek a účastí na hlasování jak poslaneckého klubu, tak i celé Poslanecké sněmovny," nechal se dříve slyšet Sobotka.

Sobotka Haškův krok vítá

Nyní Haškovo rozhodnutí chválí. „Vítám fakt, že Michal Hašek respektuje stanovy ČSSD a slib voličům před volbami. Věřím, že ho budou následovat další představitelé ČSSD, kteří kumulují placené funkce," konstatoval premiér.

Haškovu volbu také přivítal hejtmanův náměstek Stanislav Juránek z koaliční KDU-ČSL. „Očekával jsem takové rozhodnutí a považuji to za velmi dobrý krok. Jsem rád, že Michal Hašek zůstane hejtmanem, protože je dobrým reprezentantem Jihomoravského kraje," poznamenal.

Po loňských volbách do sněmovny získalo pět hejtmanů z ČSSD poslanecký mandát. Plzeňský Milan Chovanec se už dříve vzdal funkce hejtmana, stal se ministrem vnitra. V březnu složil poslanecký mandát jihočeský Jiří Zimola. Rozhodnutí musejí oznámit ještě karlovarský hejtman Josef Novotný a Jiří Běhounek z Vysočiny. Novotný se vyjádří při čtvrtečním jednání zastupitelstva Karlovarského kraje. Běhounek rozhodnutí oznámí zřejmě v pátek v tiskové zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…