Na Hrad mají Fischerovi pomoci jeho bývalí ministři. Třeba Barták

04.03.2012 17:51

Zhruba za rok touto dobou už bude známo, kdo vystřídá Václava Klause v úřadu prezidenta republiky. Poprvé v historii vzejde hlava státu z přímé volby. Ač zatím není pole kandidátů kompletní, některým z uchazečů už začínají pomáhat týmy, které by je mohly protlačit na Hrad. Složení některých z nich přinesl deník Blesk.

Na Hrad mají Fischerovi pomoci jeho bývalí ministři. Třeba Barták
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Fischer

Prezidentu Václavu Klausovi vyprší funkční období 7. března 2013 a o nástupnictví po něm se strhne boj, který nebudou rozhodovat zákonodárci, ale poprvé v historii všichni oprávnění voliči, jimž bude stát za to pro některého z uchazečů přijít hlasovat. I když nejsou ještě všichni kandidáti známi, někteří se už pustili do příprav. Deník Blesk proto předběžně zmapoval, jak by mohly vypadat jejich podpůrné týmy.

Zatím nejsilnější a nejpočetnější tým má mít kolem sebe expremiér Jan Fischer, a tak není divu, že se v průzkumech jeho jméno zmiňuje nejčastěji. Fischerovi, který v Londýně působí jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj, pomáhají mimo jiné exministři jeho bývalého kabinetu Martin Barták a Juraj Chmiel, někdejší generální ředitel České televize Jiří Janeček, lobbista Roman Janoušek či bývalý šéf Úřadu vlády Jan Novák.

Expremiér by se chtěl přiblížit osobnosti Václava Havla

Posledně jmenovaný sice bývá označován spíš jako muž jiného expremiéra, Mirka Topolánka, ale jeho angažmá u Fischera má svůj důvod. Pracoval totiž pro exprezidenta Václava Havla. A právě jeho osobnosti by se chtěl bývalý předseda úřednické vlády podle informací Blesku přiblížit. Do těchto úvah zapadá i to, že v jeho týmu je i bývalá osobní tajemnice zesnulého prezidenta Sabina Tančevová.

Naopak k těm, co své týmy ještě nezačali sestavovat, patří ekonom Jan Švejnar, který momentálně působí na newyorské Kolumbijské univerzitě. „V týmu by chtěl mít Josefa Zieleniece, zatím mu ale pomáhá jen Petra Buzková a pár dalších lidí,“ popsal deníku zdroj z ČSSD, která zvažuje Švejnarovu nominaci a jeho podporu. Jako možní spolupracovníci jsou zmiňováni i exministři zelených Ondřej Liška a Martin Bursík, nebo bývalý volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík.

Schwarzenbergovi má pomoci Bakala, Zemanovi Šlouf

U kandidáta za vládní TOP 09 Karla Schwarzenberga jsou uvedena jen dvě, ale zato zvučná jména. Miliardář Zdeněk Bakala a zbrojař Richard Háva. Europoslankyně Zuzana Roithová má mít vysloveně stranický tým v čele s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem, prvním místopředsedou Martinem Jurečkou i dalšími třemi místopředsedy KDU-ČSL.

Bývalý předseda vlády i ČSSD a nyní kandidát Strany práv občanů Miloš Zeman by se zcela jistě neobešel bez lobbisty Miroslava Šloufa. Pomáhat by mu měli místopředseda SPOZ Martin Nejedlý, někdejší velitel tankové divize v socialistickém Československu Zdeněk Zbytek a lobbisté Tomáš Hrdlička a Roman Janoušek. Pro nejmladšího z kandidátů Jiřího Dienstbiera se prý činí středočeský hejtman David Rath nebo stínová ministryně pro lidská práva Michaela Marksová.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…