Na Hradě pořádali tiskovku. A zase naštvali odpůrce Zemana, protože...

26.04.2016 13:01

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček si dnes hodinu po poledni na Pražském hradě společně se skauty zazpívá českou hymnu. Na pravidelném setkání s novináři to dnes oznámil sám prezidentův mluvčí. Přiblížil také program Miloše Zemana na nejbližší dny. Hlava státu se mimo jiné má devátého května zúčastnit slavnostní recepce na ruské ambasádě.

Na Hradě pořádali tiskovku. A zase naštvali odpůrce Zemana, protože...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček

Anketa

Vadilo by vám, kdyby o vás někdo řekl, že jste ,,extremista"?

6%
94%
hlasovalo: 6632 lidí

Nejprve ale Ovčáček zopakoval, v čem spočívala, jak uvedl, „diplomatická ofenzíva“ prezidenta republiky. Ta byla zahájena návštěvou makedonského prezidenta, následovalo setkání se slovinským prezidentem, s polským prezidentem, s marockým králem, s prezidentem Čínské lidové republiky, s prezidentem Černé Hory a nakonec s rakouským prezidentem.

S Chovancem o migraci, s Mládkem o OKD

Klíčovým tématem jednání s čínským prezidentem byla ekonomická spolupráce a investice, které v nejbližších letech dosáhnou až 232 miliard korun. „U příležitosti shrnutí diplomatické ofenzívy je třeba upozornit, že při jednání s hlavami státu výrazně dominoval zásadní problém migrační krize,“ uvedl mluvčí.

Důležitá je podle něj z hlediska Visegrádské čtyřky shoda s polským prezidentem. „Ocenit je třeba i role Slovinska a Makedonie při zvládání migrační vlny. Stejně tak i Maroka, které je cenným spojencem v boji proti mezinárodnímu terorismu,“ podotkl Ovčáček. Připomněl též společné skeptické stanovisko českého prezidenta a jeho rakouského protějšku k dohodě EU s Tureckem.

A jaký je prezidentův program v tomto týdnu? Již zítra se v 15 hodin uskuteční na jeho žádost setkání s ministrem vnitra Milanem Chovancem. Debatovat se bude o problému migrace. O hodinu později přijme prezident na Hradě také na jeho žádost ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Hovořit se bude o situaci v OKD. „Tady připomínám návrh prezidenta na znárodnění tohoto podniku,“ naznačil mluvčí, o čem se zřejmě bude jednat.

Prezident poobědvá na Čapím hnízdě

V tomto týdnu se uskuteční i dlouho očekávaná návštěva Čapího hnízda. Prezident na něj zavítá tento čtvrtek ve 12 hodin. Bude přivítán ministrem financí Andrejem Babišem. Uskuteční se setkání s dětmi z Klokánků, prezident si prohlédne areál Čapího hnízda a přijal také pozvání na pracovní oběd. Návštěva na Čapím hnízdě by měla skončit zhruba v půl třetí odpoledne.

V příštím týdnu v úterý v půl jedenácté pak prezident přijme tajemníka Van Tung Minga z provincie Sečuán, a to společně s hejtmanem Středočeského kraje Milošem Peterou. Prezident chce osobně podpořit ekonomickou spolupráci obou krajů.

Prezident příští úterý zavítá též na oslavu významného životního jubilea herečky Jiřiny Bohdalové. Ve středu na jeho žádost přijme jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu a místopředsedu Senátu Zdeňka Škromacha. O činnosti antimonopolního úřadu bude prezident hovořit s jeho předsedou Petrem Rafajem.

Na státní svátek osmého května prezident tradičně navštíví Vítkov a na Hradě jmenuje nové generály. Památku sovětských vojáků, kteří padli při osvobozování Československa, vzpomene 9. května, kdy se zúčastní recepce na velvyslanectví Ruské federace.

Ovčáček si se skauty zazpívá na Hradě hymnu

V reakci na aféru, kdy policie na Hradě znemožnila skautům zazpívat si českou hymnu, si dnes hodinu po poledni půjde Jiří Ovčáček na Hradě zazpívat společně se skauty českou hymnu.

Podle Ovčáčka by skauti mohli zazpívat státní hymnu také na státní svátek 28. října u příležitosti položení věnce u památníku T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí. „Velmi rád budu tuto nabídku prezidenta skautům tlumočit,“ uvedl Ovčáček.

Jak dodal, Hrad nebude žádat potrestání policisty, který zabránil skautům ve zpěvu hymny. Je to ale poučení pro bezpečnostní složky, aby postupovaly citlivěji. „Dnešek je takovým reparátem. Skauti jsou a vždy byli na Pražském hradě vítáni,“ poznamenal mluvčí.

Proč se tím nezabývá vládní agentura Hate Free?

Jeden z přítomných novinářů také poukázal na to, že herec Tomáš Hanák držel plakát s textem „Chudáček hůlčička“. „Není to proti humanistickým principům našeho státu?“ zajímalo žurnalistu. Podle Ovčáčka takové chování ukazuje na radikalizaci takzvaných elit. Je to prý výsměch vozíčkářům. „Proč se tím nezabývá vládní agentura Hate Free?“ podotkl Ovčáček.

K situaci v OKD pak ještě podotkl, že současnou situaci je třeba řešit ve prospěch horníků a zachování pracovních míst.

Některé činy jsou tolerovány

K posprejování některých kaváren v Praze pak Ovčáček uvedl, že by policie měla vyšetřit všechny činy jak levicových, tak pravicových extremistů. Tedy jak posprejování kaváren, tak zneuctění standarty prezidenta republiky, tak zneuctění státních vlajek. Odmítl, že by se česká společnost radikalizovala. Ta prý jen vyjadřuje obavy z migrační krize. Radikalizují se prý ale levicoví a pravicoví extremisté. Činy obou těchto skupiny je prý třeba odsoudit. „Dávám rovnítko mezi posprejováním kavárny a zneuctěním standarty prezidenta republiky,“ uvedl Ovčáček s tím, že nyní dochází k situaci, kdy některé činy jsou tolerovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …