Na Hradě se za Havla kradlo a trhalo ze zdí, naznačili Zeman s Klausem. A je zle

06.02.2013 7:34

Když se prezident Václav Klaus v úterý sešel se svým nástupcem Milošem Zemanem, postěžoval si, že když se před deseti lety na Pražský hrad stěhoval on, našel reprezentativní prostory v dezolátním stavu.

Na Hradě se za Havla kradlo a trhalo ze zdí, naznačili Zeman s Klausem. A je zle
Foto: hns
Popisek: Miloš Zeman s Václavem Klausem

„Můžu ujistit, že se pan prezident nedočká žádného překvapení, jakého jsme se dočkali my v roce 2003, když tady byly ze zdí vytrhány na míru vyrobené knihovny a já jsem tři měsíce seděl v malé kanceláři,“ postěžoval si Klaus. A jeho nástupce si přisadil, že si již nastudoval materiály o kanceláři a správě Pražského hradu a „s potěšením jsem zjistil, že počet 'mank', aneb ukradených věcí se za pana Klause snížil téměř na nulu,“ pochvaloval si.

Útok na administrativu zemřelého exprezidenta Havla se podle bulvárního deníku Blesk snažil bagatelizovat jeho někdejší mluvčí Ladislav Špaček. „Takhle to určitě pan prezident Klaus nemyslel, že se tam kradlo. Asi se ty knihovny někam přemístily. To jsou spíš jen takové historky pro pobavení,“ myslí si Špaček.

Havlův někdejší kancléř Ivo Mathé si v rozhovoru pro Lidovky.cz jakékoliv nesrovnalosti jednoznačně odmítl. „Václav Havel si odvezl nábytek, který byl jeho vlastní. Daroval mu ho pan (Bořek) Šípek. Naopak správně by to mělo být vystěhované úplně celé, aby si to mohl zařídit sám, což také později Klaus udělal,“ namítá Mathé.

Podle něj Havel obýval pracovnu, která se však Klausovi nelíbila, a tak si vybral jinou, obrovskou kancelář v jiné části Hradu, do které si pak nechal sestěhovat nábytek z jiných hradních kanceláří.

Mathé taky připomněl skandál kolem „domečku“, který byl jednou z možností bydlení prezidenta. Když jej Václavu Klausovi ukázali, prohlásil, že je tak zničený, jak kdyby tam předtím bylo JZD.

Mathé k tomu uvedl, že Klausovi bylo vysvětleno, že budova je před rekonstrukcí, která má být provedená podle přání nastupujícího prezidenta. Přesto neodolal a musel si do svého předchůdce a jeho administrativy rýpnout. „Jsou to neférové způsoby. Jedná se o provokace,“ uvedl Ivo Mathé.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…