Na Hradě vypukla válka, uvádí noviny

19.03.2014 7:03

MF Dnes popisuje „bitvu na Hradě“, která se prý rozběhla mezi muži prezidenta Zemana. Klíčovou postavou je Martin Nejedlý, podnikatel a první místopředseda SPOZ. Muž, který je v prezidentské kanceláři veden pouze jako „externí poradce“, ve skutečnosti jezdí s prezidentem na zahraniční cesty a na Hradě užívá prominentní kancelář.

Na Hradě vypukla válka, uvádí noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý se zdraví s Jaromírem Duškem

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Tři místnosti bezprostředně související s Masarykovou knihovnou, s nádherným výhledem na Prahu, má podle deníku využívat právě Nejedlý a jeho sekretariát. O atraktivitě jeho pracoviště svědčí, že jej prezidentův poradce zdědil po Petru Hájkovi, za dob Václava Klause šéfovi tiskového odboru Hradu.

Nejedlý tvrdí, že kancelář je určena pro externí poradce a on se o ní s nimi dělí. Na dveřích však má být uvedeno „Martin Nejedlý, poradce prezidenta“ a podle zaměstnanců Hradu kancelář využívá výhradně bývalý volejbalista. Občas v ní kromě něj úřadoval pouze Pavel Galuška, Nejedlého obchodní partner, kterého Hrad začal jako poradce oficiálně uvádět až v posledních týdnech.

Další výhodou Nejedlého kanceláře je blízkost prostor prezidenta Zemana. V tomto směru však poradce nemůže být spokojen. Ještě blíže než on, doslova vedle prezidenta, totiž sídlí šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. S ním Nejedlý bojuje o pozici nejvlivnějšího prezidentova rádce již od chvíle, kdy Zeman přišel na Hrad. Zatím má prý k Zemanovi blíže Forejt, a to nejen z hlediska fyzické vzdálenosti, což údajně Nejedlému velmi vadí.

Ze všech nejhůře tak na tom je muž, který by oficiálně měl v prezidentském sekretariátu hrát prim - kancléř Vratislav Mynář. Ten má kancelář ze všech nejdál a v poslední době se prý o něm stále častěji mluví jako o „muži přes palubu“. Údajně ještě v době, kdy byl vyvíjen tlak na jeho odstoupení kvůli chybějící bezpečnostní prověrce, měl podporu Nejedlého, která byla rozhodujícím faktorem, jenž jej prozatím na Hradě udržel. Nyní se však podle deníku Nejedlý od svého dlouholetého spojence odvrátil.   

Kancléř navíc rozhodně nenachází zastání u šéfa protokolu, se kterým se téměř otevřeně nesnášejí již od Mynářova příchodu na Hrad. Po jedné ze vzájemných hádek se údajně Forejt odmítl účastnit cesty po Karlovarském kraji.

Vliv Nejedlého na prezidenta však prý navzdory aktuální mírné převaze vrchního protokolisty rozhodně není zanedbatelný. Jeho nepřízeň prý aktuálně ohrožuje například pozici šéfa bezpečnostního odboru Jana Fulíka. Ten je podle prezidentského poradce příliš velký sólista. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…