Na Hřiba se valí další zahnilost. Pospíšil pro PL o primátorově chování, když u toho nejsou kamery

28.05.2020 10:40

Týden starý incident mezi pražským primátorem Zdeňkem Hřibem a předsedkyní zastupitelského klubu ODS Alexandrou Udženijou může mít ještě nečekanou dohru. Hřibovo chování se nelíbí šéfovi Spojených sil pro Prahu Jiřímu Pospíšilovi a podle všeho se tak ještě přiostří dlouhodobě napjaté vztahy koaličních partnerů na radnici.

Na Hřiba se valí další zahnilost. Pospíšil pro PL o primátorově chování, když u toho nejsou kamery
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda pražské krajské organizace TOP 09 Jiří Pospíšil

Zasedání pražského zastupitelstva provázejí přestřelky mezi opozicí a koalicí podobně jako tomu bývá ve Sněmovně. Stejné to bylo i minulý čtvrtek, kdy po několika hodinách jednání stihli zastupitelé probrat jen dva body z obsáhlého a předem schváleného programu. Při dohadování o úpravě programu měl primátor Hřib odbýt radní pro legislativu Hanu Kordovou Marvanovou.
 
„Pan primátor přednesl, aby se probralo dalších 30 bodů podle neznámého výběru. Namítala jsem, že tím porušuje ducha jednacího řádu, když je schválený program a on si z toho vybere, co chce. On mi řekl, že na duchy moc nevěří,“ popsala začátek konfliktu radní Marvanová.
 
 
Kolegyně se měla zastat Alexandra Udženija, která se během jednání zastupitelstva dostala s primátorem do ostrého slovního konfliktu. Hřib ji totiž napomenul za kouření elektronické cigarety slovy: „Tady nejste na Balkáně, tady se nekouří“. Podle předsedkyně klubu ODS to byla xenofobní poznámka na její srbsko-český původ a Hřiba na oplátku nazvala „vidlákem ze Slavičína“. Později na sociálních sítích dodala, že se primátor chová jako dobytek.
 
„Netoleruji a nebudu nikdy tolerovat chování k ženě, které předvádí jen dobytek,“ napsala mimo jiné zastupitelka ODS na svůj facebook.
 
Celý konflikt by ovšem mohl mít fatální dohru v rámci vládnoucí koalice na pražské radnici. Do hry totiž vstoupil šéf Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil.
 
 
„Původně jsem se nechtěl vyjadřovat ke sporu paní zastupitelky Udženije a pana primátora Hřiba, ale nedá mi to. Celý svůj život totiž spolupracuji se ženami a považuji to za své životní štěstí - ať již v Museu Kampa, kde mám tu čest pomáhat paní Medě Mládkové a nebo v politice, kde již leta spolupracuji s paní Hanou Marvanovou a nebo předsedkyní naší strany Markétou Pekarovou Adamovu. Proto mě velmi urazí a štve, když se někdo chová k ženám arogantně a neurvale, a to je právě problém pana primátora,“ říká Pospíšil, který by prý unesl, kdyby šlo o ojedinělý exces.
 

Anketa

Vládnou Piráti hlavnímu městu Praze kvalitně?

2%
96%
hlasovalo: 12985 lidí
 
Pospíšil ale připomíná další konflikt, který před časem směřoval dokonce k rozpadu koalice. Znovu mělo jít o nevhodné chování primátora, tentokrát vůči radní Kordové Marvanové.
 
Před pár měsíci jsme v koalici řešili podobě nevhodné chování pana primátora vůči naší radní Haně Marvanové. Koalice se otřásala v základech, topka (TOP 09), která stála za Hanou Marvanovou požadovala smírčí řízení. Celou aféru přerušila koronavirová krize, doufal jsem tedy, že se pan primátor poučí. Mé doufání pohřbil jeho útok na Alexandru Udženiju na posledním zastupitelstvu,“ dodává Jiří Pospíšil.
 
Zatím ale není jasné, zda aktuální konflikt povede znovu ke smírčímu řízení, či dokonce přímému ohrožení stávající pražské koalice.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…