Na Janouška a Rittiga také dojde, věří Randák

17.06.2013 18:32

Bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák zavítal do pondělních Impulsů Václava Moravce na Rádiu Impuls. Podle vlastních slov jednoznačně věří, že dojde i na lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, protože policie pravděpodobně postupuje od jednodušších kauz ke složitějším, což není nic neobvyklého. Své řekl také ke zneužívání tajných služeb. Prý se nestačí divit, co je v této zemi možné.

Na Janouška a Rittiga také dojde, věří Randák
Foto: red
Popisek: Karel Randák má v Nadačním fondu proti korupci na starosti vyšetřování

„V tuto chvíli nejsem schopen přemýšlet, jen ohromeně sleduji, co všechno policie zjistila, co má a co je v této zemi ještě možné," poznamenal Randák s tím, že v této kauze jde podle jeho názoru o selhání jednotlivců, ačkoli pokyny pro Vojenské zpravodajství musely projít přes více řídících úrovní, a pak je otázka, kdo všechno selhal. „Pak je tady druhá varianta, že zde existuje jakýsi černý útvar pracující na politickou objednávku, a to by byla tragédie,“ děsí se Randák.

Dnešní skandál podle Randáka jasně ukázal, že rozvědka a kontrarozvědka musí zůstat odděleny. Jakékoli návrhy na jejich sloučení považuje za chybné. Smíchat spolu službu zaměřenou za hranice se službou zaměřenou do nitra republiky by bylo chybou. Nedošlo by tím ani k žádným finančním úsporám, kterými se někde argumentuje.

Politická kontrola je k ničemu

"Už desítky let opakujeme, že parlamentní kontrola tajných služeb nemá smysl. Tato kontrola musí být prováděna nezávisle na politicích i na těchto službách," řekl. Podle Randáka to mohou být např. i vojáci, kteří ale budou mít do tajných služeb přístup v případě nezbytnosti a budou moci říci - ukažte nám, co máte tady, tady a tady.

Někdejší šéf BIS nevěří ani tomu, že existuje dohoda o tom, že lobbisté Ivo Rittig a Roman Janoušek zůstanou mimo policejní zájem. „Pokud policie spustila takovouto akci, tak věřím, že při domovních prohlídkách něco objeví,“ říká Randák. „V tuto chvíli policie zřejmě postupuje od těch jednodušších kauz k těm složitějším, což v policejní práci není novinka. Já věřím, že dojde i na Ivo Rittiga a Romana Janouška," zdůraznil v pořadu Randák. Dojde podle něj také na Tomáše Hrdličku z ODS.

Policie podle jeho názoru jednala v souladu se zákonem, včetně povolení soudu. Proto jen kroutí hlavou nad tím, jak někteří lidé dnes zpochybňují práci policie.

Máme tu ještě demokracii?

Vliv jmenovaných lobbistů se podle něj nepřeceňuje, spíše je třeba dodat ještě nějaká další jména. Zapochyboval dokonce o tom, zda můžeme v České republice vůbec mluvit o demokracii. Někdejší šéf BIS má za to, že je třeba naši politickou scénu vystavět znovu na zelené louce, od základů, bez současných politiků. Připouští, že je to naivní představa, ale jistě by stálo za to pokusit se ji zrealizovat.

V pořadu také potvrdil, že v kauze Jany Nagyové se nalézá v určitém střetu zájmů, protože sám čelí obžalobě z Úřadu vlády za to, že zveřejnil údaje o odměnách Jany Nagyové z doby, kdy byla tajemnicí premiéra.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…