Na Klárově bude happening proti podobě zákona z pera ministryně Marksové

07.03.2017 6:10

Proti navrhované podobě zákona o sociálním bydlení budou dnes odpoledne protestovat lidé na pražském Klárově. Happening svolala iniciativa Mít svůj domov, která kritizuje předlohu vypracovanou ministerstvem práce a sociálních věcí.

Na Klárově bude happening proti podobě zákona z pera ministryně Marksové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

Podle iniciativy materiál obsahuje rizika a hrozí, že kvůli tomu desítky tisíc lidí skončí na ulici nebo v nových ghettech. Návrh zákona o sociálním bydlení ve středu projedná vláda.

Součástí dnešního happeningu bude odhalení pomníku dětem bez domova. Podle iniciativy Mít svůj domov žije v Česku na ubytovnách, v azylových domech či v ústavech kolem 18 000 dětí.

Iniciativa Mít svůj domov zastřešuje organizace na pomoc lidem v tísni a odborníky na sociální problematiku. Na současné podobě návrhu zákona se iniciativě nelíbí, že norma neukládá obcím povinnost zapojit se do systému sociálního bydlení. Kritizuje také, že předloha neobsahuje harmonogram, dokdy musí být vyřešena bytová nouze nejzranitelnějších skupin osob. Iniciativa rovněž prosazuje vznik úřadu, který by byl zodpovědný za regulaci sociálního bydlení.

Přijetí zákona o sociálním bydlení má současná vláda ve svém programu. Původně měl platit od letošního ledna. Kvůli neshodám koaličních politiků se přípravy protáhly. Počítá se s platností od ledna 2018. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil normu za jednu z deseti priorit kabinetu pro zbytek volebního období.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …