Na Korsice to znovu vře mezi místními a muslimy. Hořela mešita

02.05.2016 20:10

Jedna z největších mešit v hlavním městě Korsiky Ajacciu byla vážně poškozena po pravděpodobně úmyslně založeném požáru. Na největším francouzském ostrově rozhodně nejde o ojedinělý projev nesouladu mezi původním obyvatelstvem a muslimy.

Na Korsice to znovu vře mezi místními a muslimy. Hořela mešita
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mezi uprchlíky v calaiské "džungli" jsou i invalidé

Podle šéfa Národní observatoře proti islamofobii Abdallaha Zekri sice nebyla mešita úplně zničena, ale její konstrukce byla vážně narušena. Zekri zároveň vyzval místní úřady, aby podnikly rozhodné kroky k deeskalaci napětí. „Od konce minulého roku tady vládl klid, ale bohužel někteří lidé opět chtějí rozdmýchat nepokoje,“ poukazoval Zekri pro tiskovou agenturu AFP na nepokoje, které se na Korsice odehrály loni o vánočních svátcích.

Loňské Vánoce se na Korsice nesly ve znamení bouřlivých nepokojů, při kterých byla vypálena muslimská modlitebna a bylo zničeno mnoho knih uložených v tamější knihovně, a to včetně Koránu. V rámci nepokojů se demonstranti střetli se zasahujícími hasiči a policií. Jak uvádí internetový server The Local, demonstranti požadovali okamžitý odchod muslimů z ostrova a opakovali, že Korsika je jen jejich domovem. Vedle toho se odehrálo několik útoků na muslimské obchody v přilehlém okolí.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve vyjádřil po aktuálním žhářském útoku na mešitu solidaritu s korsickými muslimy a stejně jako šéf Národní observatoře proti islamofobii Zekri nabádal místní úřady, aby zabezpečily všechny modlitební prostory a zajistily tak možnost svobodného vykonávání náboženských obřadů. Internetový server The Local rovněž připomíná, že se loni v prosinci místním nacionalistům podařilo poprvé v historii ovládnout regionální volby.

Vedle teroristických útoků organizovaných spícími buňkami islámských radikálů a další trestné činnosti páchané především v tzv. no-go zónách ve větších francouzských městech však čas od času dochází k „odvetným opatřením“ ze strany původního obyvatelstva. Jejich počty jsou však velmi nízké a zdaleka se nemohou rovnat útokům páchaným muslimským obyvatelstvem žijícím ve Francii, které přitom tvoří z celkové populace přibližně něco kolem osmi procent.

Jak před několika dny uvedla Národní observatoř proti islamofobii, počet těchto „protiislámských“ útoků navíc v letošním roce v porovnání s rokem předchozím razantně poklesl. Zatímco v prvních třech měsících loňského roku bylo spácháno 56 takto klasifikovaných útoků, za letošní leden, únor a březen došlo pouze ke dvaceti útokům směřovaným proti mešitám či přímo muslimům. V loňském roce byl rapidní nárůst těchto útoků dáván do souvislosti s teroristickými útoky na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…