Na Macronův štáb zaútočili hackeři. A z Ruska se ozývá...

24.04.2017 21:37

Agentura Reuters tvrdí, že volební štáb francouzského prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona čelil útoku hackerů. Podobal se snad útoku na neúspěšnou prezidentskou kandidátku USA Hillary Clintonovou?

Na Macronův štáb zaútočili hackeři. A z Ruska se ozývá...
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

Specialista Feike Hacquebord ze společnosti Trend Micro tvrdí, že nalezl důkazy o tom, že skupina hackerů se pokusila proniknout do e-mailu Emmanuela Macrona a na webové stránky jeho volební kampaně. Hacquebord má za to, že útok na Macrona vykazuje podobnosti s útokem na demokratku Hillary Clintonovou. Obdobný útok prý zasáhl v roce 2016 německou kancléřku Angelu Merkelovou.

K útoku byly využity počítače doma ve Francii, ve Velké Británii a v dalších zemích, poznamenává dále Hacquebord. Podle jeho názoru jsou podobné útoky velmi nebezpečné a mohou zdiskreditovat leckterého politika. Jiní odborníci však tak kritičtí nejsou. Někteří odborníci  tvrdí, že podobné útoky druhé kolo voleb neovlivní tak moc, jak by si možná přáli jejich strůjci. Ať už je řeč o komkoliv.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Rusko jakoukoli spojitost s kybernetickým útokem na Macrona důrazně odmítlo. Podle francouzské vlády ke kybernetickému útoku na Macrona došlo, ale nelze s jistotou potvrdit, že by za ním stáli ruští hackeři, nebo třeba dokonce ruské tajné služby. Mluvčí ruského prezidenta Putina Dmitrij Peskov jen nespokojeně kroutí hlavou.

„Proč Rusko? To mi trochu připomíná obvinění z Washingtonu, která zůstala viset ve vzduchu, ale autorům obvinění nepřinesla žádný kredit,“ okomentoval situaci Peskov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…