Na Maďarsko se valí další tisíce uprchlíků

19.09.2015 9:41

Téměř 8 000 uprchlíků dorazilo během pátku a dnešního rána do Maďarska přes chorvatsko-maďarskou hranici. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na maďarskou policii. Maďarské úřady přesouvají běžence do tábora při rakouských hranicích, v noci jich tam dorazilo údajně kolem 4 000 a tisícovka už přešla do Rakouska.

Na Maďarsko se valí další tisíce uprchlíků
Foto: ReproFoto: DailyMail
Popisek: Imigranti na srbsko-maďarské hranici ničí plot

Počet běženců, kteří přešli z Chorvatska do Maďarska, dosáhl podle poradce maďarské vlády Györgye Bakondiho v pátek večer 4 400. Dnes ráno policie oznámila, že jejich počet již překročil 7 800. Podle Budapešti nebyl transfer dohodnut a Maďarsko bude vstupu uprchlíků z Chorvatska do schengenského prostoru bránit.

Uprchlíci byli autobusy a taxíky přepraveni na hraniční přechody Letenye, Beremend a Gyékényes. Na maďarskou hraniční železniční stanici Magyarbóly dorazil z Chorvatska vlak s téměř 1 000 běženci, informovala DPA.

Bakondi v této souvislosti obvinil Chorvatsko, že tamní úřady prý ani tuto akci s Budapeští nijak předem nekoordinovaly. Chorvatské úřady nicméně zdůraznily, že přeprava běženců byla s Maďarskem předem dohodnuta. Prázdný vlak se z Maďarska do Chorvatska i s policejním doprovodem vrátil, přestože podle maďarských úřadů měli být chorvatští policisté zadrženi.

Maďarsko uprchlíky z Chorvatska transportuje dál k rakouským hranicím. Podle chorvatského serveru 24sata jich na maďarsko-rakouské hranice dorazily v noci zhruba 4 000. Tisíc z nich se již přesunul do rakouského města Heiligenkreuz, které leží asi půldruhého kilometru od hranic. Odtud běženci míří autobusy do Štýrského Hradce a Vídně.

Dalších tisíc uprchlíků během dneška očekávají rakouské úřady v pohraničním Nickelsdorfu, uvedla rakouská agentura APA. Po příjezdu budou autobusem přepraveni do Vídně. Situace na ostatních maďarsko-rakouských přechodech je údajně klidná.

Uprchlíci proudí do Chorvatska ze Srbska poté, co byla uzavřena srbsko-maďarská hranice. Chorvatský premiér Zoran Milanović v pátek prohlásil, že Chorvatsko se sice o migranty postará, ale nemůže je na svém území nechat. Bude je proto posílat dál do Evropské unie přes Slovinsko a Maďarsko.

Za poslední tři dny vstoupilo do Chorvatska podle místní policie 17 089 migrantů. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker nabídl v pátek Chorvatsku technickou a logistickou podporu, která by mu měla pomoci příliv utečenců zvládnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…