Na NBÚ je rušno. Zavalily ho žádosti vojáků o prověrky

02.02.2014 8:10

Vojáci ve velkém počtu žádají Národní bezpečnostní úřad o bezpečnostní prověrku. Pokud ji získají, tak jsou i lépe placení. Právo píše, že to je asi pravým důvodem tak velkého počtu žádostí. U vojáků se rozpětí příplatku pohybuje v rozmezí 600 až 2700 korun, u občanských zaměstnanců pak 500 až 2000 korun, a to podle stupně utajení. Ministerstvo však odmítá, že by se o prověrky žádalo kvůli navýšení příjmů.

Na NBÚ je rušno. Zavalily ho žádosti vojáků o prověrky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Vítkově slavnostně nastoupily jednotky Armády ČR po návratu z Afghánistánu. Vojáci obdrželi vyznamenání z rukou ministra obrany Vlastimila Picka a náčelníka generálního štábu AČR Petra Pavla

Existuje podezření, že leckdy o prověření vojáků žádá armáda bez dostatečného důvodu. Národní bezpečnostní úřad, který má vydávání prověrek na starosti, je zavalen a začal se snažit náporu bránit. Žádosti prý více filtruje, aby ty bezdůvodné dal hned stranou. Jenže takto se mu prý podařilo eliminovat pouze jejich zlomek. Podle Práva pouze desítky žádostí z celkového počtu tisíců ročně.

Úředníci NBÚ se prý svěřili poslancům z branného výboru se zmíněným podezřením, že vojáci žádají o prověrky častěji proto, aby dostali příplatky. „Na schůzi výboru přímo v NBÚ nám úředníci řekli, že podle jejich informací Ministerstvo obrany žádá o prověrku i pro vojáky, kteří ji nepotřebují, protože to mají pouze v kariérním řádu a dosáhnou díky tomu na větší peníze. Podle nich to ale není argument, a proto část žádostí zamítli,“ řekl Právu předseda výboru David Kádner (Úsvit).

Vojáci dostávají ke svému základnímu platu řadu příplatků – ten za prověrku je pouze jedním z nich. Právo informuje, že všechny tyto příplatky by měla zrušit novela zákona o vojácích, která počítá se zavedením kariérního řádu a zvýšením základního platu vojákům. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ale uvažuje o tom, že se ho pokusí z pořadu sněmovny stáhnout. Rozhodovat o tom bude v pondělí vláda.

Prověrky se musí obnovovat a v misích se střídají až tisíce lidí

Ministerstvo obrany i generální štáb jakékoli zneužívání prověrek popírají. Podle Vladimíra Lukovského z tiskového odboru obrany vojáci dostávají příplatek podle toho, jaké prověření vyžaduje funkce, kterou voják zastává, nikoli podle výše dosažené prověrky.

„Není reálné, aby si jedinec ve snaze o zvýšení příplatku sám požádal o vydání osvědčení fyzické osoby vyššího stupně,“ řekl Právu Lukovský.

Počet žádostí z Ministerstva obrany prý každoročně roste. V roce 2011 jich bylo 1785, o rok později jich bylo ještě o dvě stovky víc. Loni jejich počet dokonce přesáhl tří tisíce. 

Mluvčí obrany Jan Pejšek nárůst žádostí vysvětluje tím, že prověrka má určitou platnost a velká část vojáků i lidí z ministerstva si ji musela obnovit. Jana Růžičková z generálního štábu zase jako důvod uvádí, že se na jejich počtu podepisuje velkou měrou to, že každý rok se v zahraničních misích a ve štábech NATO vystřídá okolo tisíce lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…