Miloš Zeman je navržen na Nobelovu cenu za mír. Navrhl jej prý ruský akademik

26.04.2014 8:15

Ruský akademik Sergej Komkov navrhl českého prezidenta Miloše Zemana jako kandidáta na Nobelovu cenu za mír. Zeman si podle Komkova toto ocenění zaslouží za vyvážený přístup k ukrajinské krizi, napsala ruská informační agentura Regnum.

Miloš Zeman je navržen na Nobelovu cenu za mír. Navrhl jej prý ruský akademik
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Zeman také popřál zaměstnancům, aby se jim dobře dařilo

Komkov, který je mimo jiné předsedou Ruského fondu pro vzdělávání, podle agentury norskému výboru pro udělování Nobelových cen Zemana navrhl na udělení ceny v roce 2015. Prohlásil, že tato nominace je spojena s „rozumnou a vyváženou politikou" českého prezidenta ve vztahu k událostem na Ukrajině.

„Zpočátku stejně jako mnozí jiní evropští politici vyzýval k aktivnímu postupu evropských zemí na území Ukrajiny. Až do vyslání sil NATO. Poté, co se pečlivě zabýval situací, která tam vznikla, ale výrazně změnil svůj postoj k těmto událostem," cituje agentura akademikovo odůvodnění.

Komkovovi se především líbí, že Miloš Zeman podle něj podpořil pozici Ruska v otázce Krymu, když „prohlásil, že jedině Ruská federace je s to zajistit skutečná občanská práva obyvatelstva Krymského poloostrova". Oceňuje také, že český prezident prý řekl, že Krym byl vždy nedílnou součástí Ruska a Ukrajině ho nesmyslně daroval Nikita Chruščov.

Agentura Regnum připomněla, že Komkov patřil k iniciátorům navržení ruského prezidenta Vladimira Putina na letošní Nobelovu cenu za mír.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…