Na ODS se valí mega průser. Máme smlouvy, kterak si na kraji kupovala sympatie Lucie Bílé. A to je jen špička ledovce z doposud utajovaných fakt

10.09.2020 14:05

Před několika týdny se začaly ParlamentníListy.cz věnovat tématu s pracovním označením: „Když vládne ODS“. Prvně jsme se zaměřili na Brno, kde jsme poukázali na hned několik velkoryse pojatých smluv, které tamní garnitura v čele s primátorkou Vaňkovou podepsala. Na to konto se naší redakci ozval důvěryhodný zdroj, jenž přišel s pokračováním dané tematiky. Ne však na jihu Moravy, ale v srdci republiky, ve Středočeském kraji.

Na ODS se valí mega průser. Máme smlouvy, kterak si na kraji kupovala sympatie Lucie Bílé. A to je jen špička ledovce z doposud utajovaných fakt
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Karel Gott, Lucie Bílá, Václav Klaus v roce 1998

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37212 lidí
„Dobrý den, rád bych poukázal na obdobné věci, o kterých jste v souvislosti s ODS psali ve vztahu k Brnu. Poskytuji vám doposud nemedializované přehledy smluv, plnění a částek, které Středočeský kraj realizoval zejména v letech 2007. Zbylé již nechám na vaší invenci,“ uvedl tento zdroj.

Nelhal, nepřeháněl.

Redakci se díky němu podařilo získat několik desítek smluv mezi krajem a soukromými subjekty, přičemž u řady z nich se lze dlouze pozastavit.

Po formální stránce můžeme získané podklady dělit do několika celků. Jednak známe datum, kdy byla smlouva podepsaná, stejně tak známe její název. Krom jiného víme, s kým zástupci kraje vstoupili do holportu, stejně tak máme alespoň neurčitou představu, co za to Středočeský kraj získal. A v neposlední řadě dokážeme vyčíst částku, jakou Petr Bendl (ODS), první hejtman Středočeského kraje z let 2000–2008, vyplatil.

Spolu s Petrem Bendlem zmínil náš zdroj také Martina Kupku, současného poslance, starostu a zastupitele Středočeského kraje. Kupka totiž působil jako tiskový mluvčí nebo vedoucí tiskových odborů či mediálních sekcí Středočeského kraje v letech 2003–2008, tedy z doby, kdy byla drtivá většina smluv realizována a proplácena. S Petrem Bendlem pak v roce 2009 odešel na resort dopravy.

Další členění získaných materiálů může spočívat v jejich zaměření. Zmíněné desítky smluv lze klasifikovat jako poradenské či propagační.

Pojďme konkrétně.

Tak například za zajištění Královského průvodu v roce 2007 zaplatil kraj částku 952 tisíc korun. V témže roce si Středočeši mohli zjistit, že došlo k podpisu smlouvy o dílo, která ukládá Radku Hubálkovi vypracování tří žádostí: na projekt veletržního stánku, na projekt prezentační kampaně a na vypracování žádosti na dotaci Královského průvodu. Celková suma za tyto tři žádosti byla 230 tisíc korun. Proč vedení kraje v čele se zástupcem ODS nevyužilo stovky vlastních úředníků, není jasné.

Stejně tak se jen těžko chápe pravidelná platba 15 000 korun jisté Markétě Vojtíškové za monitoring zákonů, firmě Trimedar za strategickou konzultaci přes 30 tisíc měsíčně za asi 25 hodin práce. Podobně se kraj postavil i k firmě 2media Pavlíny Fechterové, která kasírovala přes 35 tisíc za služby konzultanta. Podle našich zjištění mělo jít o další zpracování další komunikační strategie… A aby těch strategií nebylo málo, existuje ještě smlouva s firmou Casteam za 71 tisíc měsíčně z let 2007 a 2008. Chcete hádat, co měla tahle firma pod kuratelou ODS dělat? Ano, nepletete se, měla zpracovat a aktualizovat komunikační strategii.

Nepatrnou třešničkou na dortu je astronomická částka 1,5 milionu, kterou vrazil kraj do agentury STEM. Firma měla mimo jiné změřit, jak Středočeši hodnotí krajskou reprezentaci. Šlo o listopad 2007 a o částku, která je i na dnešní poměry abnormálně vysoká. Jak kraj naložil s výsledky třífázového sociologického šetření, není jasné ani po třinácti letech. Stejně tak nevíme, k čemu podobná data přispěla do života místních obyvatel.

Samostatnou kapitolu v rámci získaného přehledu ovšem tvoří někdo zcela jiný: kladenská rodačka Hana Zaňáková alias Lucie Bílá. Za několik jejích vystoupení totiž kraj zaplatil skoro 750 tisíc korun. První suma cca 500 tisíc byla vyplacena firmě Fantazma, kde je Zaňáková (Bílá) jednatelkou. Jednatelem je i Petr Kratochvíl, její bývalý partner. Jednalo se o vystoupení v rámci dnů Petra Bendla (hejtmana) v roce 2007 ve Vlašimi, Mnichovu Hradišti a Čáslavi. Další suma, tentokrát 147 tisíc, byla vyplacena Studiu PM. Zmíněný koncert Lucie Bílé, tentokrát za hudebního doprovodu Petra Maláska, na něhož je uvedené Studio v obchodním rejstříku zapsané. Třetí suma, kterou lze s Lucií Bílou a hejtmanskými dny spojit, je samostatná částka 73 500 do firmy Boom music Jiřího Dvořáka a Kláry Dvořákové Klempířové. Podle všeho šlo o hudební doprovod Boom bandu na koncertu ve Vlašimi.

Anketa

Vyhraje hnutí ANO krajské volby?

70%
14%
hlasovalo: 14779 lidí
Doplňme, že Lucie Bílá se nikdy podporou k ODS netajila, v roce 2002 uspořádala na podporu své oblíbené strany dokonce velký koncert v Praze na Staroměstském náměstí. Její tvář mohli voliči vidět i na billboardech před krajskými a senátními volbami v roce 2004. Tehdejší místopředseda občanských demokratů a volební manažer strany Petr Bendl se v té době chlubil tím, že zpěvačce za podporu nic platit nemusí.

Tím však krajské výdaje v režii ODS ani zdaleka nekončí. ParlamentníListy.cz se pro příště budou zabývat částkou 826 105 korun za slavnostní vyhlášení sportovce kraje, 600 tisíc šlo na hejtmanské Vánoce v Dřevčicích a jen několikadenní a mnohokrát zmíněné hejtmanské dny přišly kraj na bezmála sedm milionů korun.

Stejně tak nás bude zajímat firma Trimedar a suma 1,5 milionu za zajištění akce Den pro středočeské zdravotnictví, případně této společnosti vyplacené peníze za pořádání hejtmanských večerů. Co na nich stálo téměř dva miliony korun, je nám rovněž v tuto chvíli záhadou.  

 

 

autor: Tomáš A. Nový

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…