Na Praze 10 se budou rozdávat funkce, odměny, sekretářky a platy. Na nezvyklé náklady upozorňuje tamní zastupitelka

10.12.2018 10:16

Praha 10 má nové vedení a jak se zdá, zavádí také nové pořádky. Alespoň tak současnou situaci pro ParlamentníListy.cz popsala opoziční zastupitelka a bývalá senátorka Ivana Cabrnochová.

Na Praze 10 se budou rozdávat funkce, odměny, sekretářky a platy. Na nezvyklé náklady upozorňuje tamní zastupitelka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Renata Chmelová (VLASTA)

Koalici v Praze 10, kterou tvoří Vlasta, Piráti a ODS, lze podle slov Cabrnochové pojmenovat jako koalici čirého pokrytectví. Nejprve prý strany, které kritizovaly kumulace politických funkcí, zvolily starostkou Prahy 10 senátorku Renatu Chmelovou, nyní se chystají opět pošlapat práva opozice.

ParlamentníListy.cz na souběh funkcí a extrémně vysokého platu starostky Prahy 10 Chmelové upozornily jako jediné médium v TOMTO článku.

V pondělí se koná v Praze 10 veřejná schůze zastupitelstva. Tam má koalice v plánu minimálně dva kroky, které mají za cíl omezit vliv opozičních stran a jejich kontrolní funkci. Chtějí prý upřít opozičním stranám rovné členství ve výborech a komisích, a také chtějí ochromit fungování kontrolního výboru.

Na milou funkci se štědrým platem se může těšit i zástupce ODS Filip Humplík

„Jsem zastupitelkou od roku 2006 a i tehdy, kdy tu měla ODS přes 50 procent, měly do komisí a výborů přístup všechny politické strany bez rozdílu. Starostka a senátorka Chmelová nám však představila plán na vymazání opozice z politického života Prahy 10. Koalice je ochotná přiznat části opozice pouze funkci vzdálených pozorovatelů. Přitom v době, kdy byly současné vládnoucí strany v opozici, měly plná ústa demokracie a participace. To se nedá nazvat jinak než jako povolební zrada vlastních ideálů," říká Ivana Cabrnochová, dlouholetá zastupitelka a bývalá místostarostka Prahy 10 za volební stranu Starostové pro Prahu-Zelená pro desítku.

Anketa

Jste hrdí na Armádu České republiky?

12%
78%
hlasovalo: 10002 lidí
Druhým krokem je snaha ochromit práci kontrolního výboru. Ten je podle slov bývalé senátorky tradičně jediným místem pro opozici, jehož předseda je dlouhodobě uvolněný, sedí na radnici, má kancelář a sekretariát. V tomto volebním období získalo tuto pozici hnutí ANO.

„Minulá koalice měla jen 5 radních na plný úvazek, další čtyři vykonávali svůj mandát za minimální odměnu při zaměstnání. Současná koalice Vlasta-Piráti-ODS má kromě starostky všechny uvolněné členy rady a štědrý plat se sekretariátem dopřála i dalším čtyřem předsedům výborů. Nová koalice má navíc pět místostarostů, což je, myslím, v Praze unikát, který zvyšuje náklady o miliony ročně. A na čem koalice ušetří? Na sekretářce jediného opozičního zastupitele, který bude mít čas kontrolovat hospodaření v řádu miliard. Koalice Vlasty, Pirátů a ODS slibovala po volbách zcela nový styl fungování radnice. Kdo mohl tušit, že ten 'nový styl' bude provázet tak nepříjemná pachuť. Pachuť pocitu, že vítěz bere vše a že opozici je třeba umlčet, aby nerušila radní v jejich práci," dodává zastupitelka Prahy 10 Ivana Cabrnochová.

reklama

autor: tan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…