Na Praze 3 už není v koalici ODS. Poprvé od svého vzniku

12.06.2012 21:35

Novou koaliční smlouvu v úterý na Praze 3 podepsaly TOP 09, ČSSD a strana Žižkov (nejen) sobě (ŽnS). Je to poprvé od vzniku ODS, kdy občanští demokraté nejsou ve vedení této městské části.

Na Praze 3 už není v koalici ODS. Poprvé od svého vzniku
Foto: praha3.cz
Popisek: Vladislava Hujová, starostka Prahy 3 za TOP 09

Nová koalice na Praze 3 hned prosadila odvolání rady. Do čela té nové také již vpodvečer stačila hlasy svých zastupitelů zvolit dosavadní starostku Vladislavu Hujovou (TOP 09), zbylí členové rady byli zvoleni večer.

Nová koalice chce mimo jiné sloučit kritizované akciové společnosti do jedné, udělat revizi všech investic nad 20 milionů a zrušit herny.

Bývalá koalice TOP 09 a ODS v Praze 3 se rozpadla tento týden poté, co se klub TOP 09 rozhodl koaliční smlouvu jednostranně rozvázat. ODS ji prý opakovaně a dlouhodobě porušovala. Dlouholetý radní za ODS Ondřej Pecha pochybení strany odmítl. Problém je prý na straně TOP 09 a starostky Hujové.

V koalici i uvnitř TOP 09 panovaly dlouhodobé neshody, které eskalovaly na květnovém zasedání rady, na němž místostarosta Tomáš Kalousek (TOP 09) nečekaně inicioval hlasování o odvolání starostky. Ruku pro návrh zvedl jeho spolustraník, radní Jan Srb a celá ODS. Pražský výbor TOP 09 pak oba rebely vyloučil ze strany. Spory se vedou hlavně kolem územního plánování a developerské výstavby.

V nové radě zasednou kromě starostky Hujové ještě místostarostové Bohuslav Nigrin a Miroslava Oubrechtová za ČSSD, Matěj Stropnický a Ondřej Rut za ŽnS a Josef Heller za TOP 09. Radními jsou ještě Vladimír Říha (ŽnS), Jan Vokál (TOP 09) a Miroslav Poche (ČSSD).

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) vyjádřil v dopise zaslaném členům ODS Prahy 3 nad jednostranně vypovězenou koaliční smlouvou politování. Dopis dnes na jednání přečetl Pavel Sladkovský (ODS), nyní už bývalý místostarosta. Primátor v něm vyzval zástupce TOP 09 a ODS, aby jednali o udržení koalice v této městské části.

Stropnický uvedl, že nová koalice nesouhlasí především se změnami územního plánu a velkými developerskými projekty na území Prahy 3, které podle něj prosazovala ODS a část TOP 09. "V Praze 3 byla koalice, která podléhala Pavlu Hurdovi. Je pravý čas to změnit," řekl Stropnický. Nově vzniklá trojkoalice je podle něj také proti nákladným opravám panelových domům, protestuje proti údajně neprůhlednému hospodaření městských akciových společností a přípravě takzvané Jarovské spojky.

Hurda kritiku na svou adresu odmítl. "Rozpad koalice je nešťastný," uvedl. Volební programy stran v novém koaličním uskupení se podle něj ideově neshodují. Míní, že jedinou logickou koalicí bylo právě spojení ODS a TOP 09. Problémy uvnitř koalice vyvolávala TOP 09, která byla nejednotná a porušovala koaliční smlouvu, řekl Hurda. TOP 09 ale viní svého bývalého koaličního partnera z toho samého.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…