VÍME PRVNÍ Na Praze 5 se v noci rozpadla radnice, či spíše vládnoucí koalice. A létají ostrá slova

03.09.2015 7:52

Zelení odcházejí z radniční koalice na Praze 5. Strana zelených to oznámila v tiskové zprávě, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

VÍME PRVNÍ Na Praze 5 se v noci rozpadla radnice, či spíše vládnoucí koalice. A létají ostrá slova
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 5

O odchodu z koalice rozhodli zastupitelé zvolení za Stranu zelených v noci z úterý na středu 2. září. Důvodem, který odchod zelených z koalice vyvolal, je údajně lživá tisková zpráva radnice o tom, že rozpad koalice nehrozí. „Považujeme za naprosto nepřijatelné, že na radničním webu byla zveřejněna oficiální TZ, která bez vědomí našeho klubu sděluje, že rozpad koalice nehrozí, a dokonce je prezentováno stanovisko SZ, aniž by o tom SZ věděla. Ptám se, pro koho pracuje tiskové oddělení radnice. Rozhodně ne pro obec,“ řekl k tomu Lukáš Budín, 1. zástupce starosty a předseda SZ na Praze 5.

Celá tisková zpráva Strany zelených na Praze 5:

Strana zelených odchází z radniční koalice na Praze 5

V noci z úterý na středu 2. září se zastupitelé a zastupitelky zvolení za Stranu zelených a Českou pirátskou stranu do Zastupitelstva Prahy 5 rozhodli vypovědět koaliční smlouvu uzavřenou v říjnu 2014. Dnešní lživá oficiální tisková zpráva radnice o tom, že rozpad koalice nehrozí, jen důvody k vypovězení koaliční smlouvy akcentovala.

Jako hlavní a dlouhodobý problém efektivní spolupráce v koalici byla vyhodnocena nekomunikativnost starosty Radka Klímy (TOP 09), který se díky svým osobním problémům naplno nevěnuje práci pro městskou část. Za zásadní problém zelení zastupitelé vnímají fungování procesu veřejných zakázek, nakládání s majetkem, neadekvátní čerpání rezervy rozpočtu a reorganizaci úřadu, která paralyzovala jeho chod.

Členská schůze Strany zelených na Praze 5 se shodla, že další fungování stávající radniční koalice není možné, a souhlasila, aby zelení zastupitelé a zastupitelky koalici bezodkladně vypověděli a jednali o novém uspořádání, které vytvoří větší prostor pro realizaci programu Strany zelených. Na následné schůzi zastupitelského klubu SZ s podporou ČPS bylo jednomyslně schváleno usnesení vystoupit ze stávající koalice. Zároveň se klub připojil k memorandu o spolupráci s politickými subjekty ANO 2011, ODS, Patrioty a potencionálně s KDU-ČSL.

Lukáš Budín, 1. zástupce starosty a předseda SZ na Praze 5 k tomu říká: „Považujeme za naprosto nepřijatelné, že na radničním webu byla zveřejněna oficiální TZ, která bez vědomí našeho klubu sděluje, že rozpad koalice nehrozí, a dokonce je prezentováno stanovisko SZ, aniž by o tom SZ věděla. Ptám se, pro koho pracuje tiskové oddělení radnice. Rozhodně ne pro obec. Navíc během dne byli neoficiálně informováni zástupci všech koaličních stran o našem odchodu z koalice. Tento bezprecedentní krok beru za pomyslný hřebíček do rakve této koalice. Právě praktiky tohoto druhu nás vedly k tomuto kroku.“

Ostatní koaliční partneři (TOP 09, ČSSD a KDU-ČSL) odmítli přistoupit na výhrady, které jim byly sděleny na jednání před 14 dny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…