Na Pražském hradě dochází k úniku tajných informací, tvrdí senátor Dryml

21.03.2014 15:45

Senátor Vladimír Dryml se obává, že u kancléře prezidenta Vratislava Mynáře končí přísně tajné dokumenty BIS. Tajné informace prý může získávat i Zemanův poradce Martin Nejedlý nebo šéf SPOZ Zdeněk Štengl. Jedná se přitom o osoby bez bezpečnostní prověrky. Napsal to server Echo24.cz.

Na Pražském hradě dochází k úniku tajných informací, tvrdí senátor Dryml
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Vladimír dryml

Mynář, Nejedlý a Štengl byli ještě nedávno kolegy Vladimíra Drymla. SPOZ jej ovšem na konci září minulého roku vyloučila.

Zprávy BIS se dostávají do nepovolaných rukou

„Mám poznatky, že některé zprávy BIS, které si vyžaduje pan prezident, se dostávají do rukou nepovolaných spolupracovníků. Je to úplně to samé jako případ Nagyová. Jako přes kopírák,“ tvrdí Dryml.

Prý se nejedná o pouhé domněnky, důkazy ale senátor médiím nepředal. „Já vím, že to tak je. Jen to nemohu dát médiím. Je na BIS, aby to prozkoumala,“ prohlásil.

Mluvčí NBÚ: Pokud někdo zjistí takto závažnou věc, měl by nám to nahlásit

Mluvčí BIS Jan Šubert ale připomíná, že výstupy od tajné služby se posílají na vládu a k prezidentovi republiky. Je ovšem jen na nich, jak s dokumenty naloží. Platí ovšem to, že se utajené informace nesmí dostat do rukou lidí, kteří nemají bezpečnostní prověrku.

Mynář si už o prověrku zažádal kvůli tlaku ze strany prezidenta i médií. Na verdikt ovšem stále čeká.

Na tvrzení senátora Drymla reagoval i mluvčí Národního bezpečnostního úřadu Radek Holý: „My tyto věci obecně nekomentujeme. Ke mně se ale tato informace zatím nedostala. Ale myslím si, že kdokoliv zjistí takto závažnou věc, měl by nám to nahlásit.“

Na Hradě se nic takového neděje 

Zeman prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka odmítl, že by na Pražském hradě docházelo k únikům informací. Server Echo24.cz zjistil, že na Hradě existuje archiv tajných zpráv, kam by měli mít přístup pouze šéfové odborů zahraničního Hynek Kmoníček, bezpečnostního Jan Fulík a pak sám prezident Zeman.

Dryml by musel přinést jasný důkaz, tvrdí Randák

Bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák připouští, že pokud by docházelo k úniku informací z Pražského hradu, je možné případ přirovnat ke kauze Jany Nagyové (dnes Nečasové).

„Je ale pouze na prezidentovi, komu dává číst utajované dokumenty, takže bude velmi těžké dokázat, zda se k nim dostává i někdo, kdo k tomu není způsobilý,“ vysvětlil serveru Randák a poukázal na to, že by Dryml musel mít jasný důkaz.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…