Na Pražském hradě nedostanete nic. Vláda vyráží do útoku proti církvím

19.10.2013 9:47

Vláda Jiřího Rusnoka v demisi se v závěru svého působení chystá na řešení jednoho palčivého problému. Podle deníku Právo má do Senátu urychleně poslat zákonné opatření týkající se změny zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Má zabránit tomu, aby stát musel vydat některé budovy v areálu Pražského hradu.

Na Pražském hradě nedostanete nic. Vláda vyráží do útoku proti církvím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad od 9. století býval sídlem českých knížat, později králů

Návrh pochází od ministra vnitra Martina Peciny. Církev se prý v roce 2010 zavázala, že si na tyto budovy nebude dělat nárok. Dohodu podepsali ve svatovítské katedrále 24. května tehdejší prezident Václav Klaus a pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka. Správa Pražského hradu přesto 8. srpna 2013 dostala dvě výzvy na vydání majetku od Arcibiskupství pražského.

Arcibiskupství požádalo o devět budov a deset pozemků

Jedná se o devět budov a deset pozemků. Konkrétně jde o šest domů ve Vikářské ulici, jednoho ve Zlaté uličce včetně pozemků, věže Mihulky a kostela Všech svatých i s pozemkem.

Zákonné opatření by mohlo v Senátu projít. Jeho platnost ovšem musí posvětit nová Poslanecká sněmovna.

Paragraf v zákoně by mohl z vyrovnání vyjmout celý Pražský hrad

Od jara navíc platí smlouvy mezi státem a církvemi, podle nichž se stát zavazuje, že bude dodržovat podmínky obsažené v původním znění zákona. Ten církvím umožňuje požadovat majetek na Hradě s výjimkou katedrály sv. Víta a dvou přilehlých domů.

Pecina proto navrhl, aby do zákona o majetkovém vyrovnání přibyl paragraf, který by z vydávání vyřadil celý areál Pražského hradu formou jmenovitého výčtu.

Současná podoba restitucí by mohla ohrozit vojenskou ochranu sídla českého prezidenta

„Věc je časově naléhavá, protože zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi již nabyl účinnosti a je podle něj postupováno, přičemž osoby povinné k vydání majetku jsou vázány stanovenými lhůtami,“ vysvětlil Pecina, proč se vše řeší narychlo.

Podle Peciny by současná podoba církevních restitucí mohla ohrozit vojenskou ochranu sídla prezidenta. A někdejší pracovník Hradu mu dává za pravdu. „Bude to neodvratný malér, protože noví vlastníci budou chtít mít ke své nemovitosti přístup, a proto nebudou moci vojáci na Hradě zavřít o půlnoci vrata a tvrdit, že jde o vojensky střežený objekt,“ řekl Právu bývalý šéf legislativního odboru Kanceláře prezidenta Jan Bárta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…