Na Slovensku muslimové brání vydávání knih, které je kritizují

27.12.2015 6:45

Publicista a bývalý muslim Lukáš Lhoťan se podivuje nad tím, co se teď děje na Slovensku. Tamní muslimové se prý snaží bránit vydávání knih, které kritizují jejich víru. Označují je za radikální díla, která nejsou vhodná ke čtení. Na druhé straně muslimům nevadí díla, jež propagují svržení demokratických systémů a prosazení islámských států i v Evropě.

Na Slovensku muslimové brání vydávání knih, které je kritizují
Foto: Archiv Lukáše Lhoťana
Popisek: Lukáš Lhoťan

„Je to velký paradox, protože skutečně extremistická kniha Základy tauhidu – islámský koncept Boha, kterou vydali čeští muslimové, pro slovenské muslimy extremistickou není. Jim vlastně asi vůbec nevadí hlásání svržení neislámských vlád a nastolení islámského práva, ale vadí jim kritika islámu, ta je podle nich extremismem. Nehodlám obhajovat jednotlivé knihy z muslimského seznamu, některé jsou opravdu spíše úsměvnou ukázkou jednoduchého vidění světa, ale rozhodně chci poukázat na to, že pro slovenské muslimy je asi jakákoliv kritika islámu projevem extremismu,“ napsal Lhoťan.

Celý komentář najdete zde.

Na seznamu najdeme díla Roberta Spencera a Billa Warnera. Lhoťan uznává, že nejde o knihy, které by vyjadřovaly víře muslimů obdiv a nehynoucí náklonnost. Označit však tato díla za extremistická je podle bývalého muslima nesmyslné. „Tito autoři nejsou vzdělaní současnou proislámskou orientalistikou. Ale označit jejich díla za extremistická může opravdu totální idiot nebo fanatický muslim,“ doplňuje autor.

Lhoťan kroutí hlavou nad tím, že muslimové mohou o křesťanství a západní civilizaci psát leccos, ačkoli o ní často mnoho nevědí, ale běda když se někdo dotkne jejich víry. Pak prý začnou „fňukat“. Snaží se prý zabránit šíření lží o islámu, jenže kritika existujících stinných stránek tohoto náboženství není projevem extremismu. Je jen projevem zdravého rozumu.

Za časů nacistů se knihy pálily. Lhoťan si s odkazem na tuto historickou zkušenost Evropy klade otázku, zda Evropská unie vlastně nekráčí ve jménu politické korektnosti stejnou cestou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…