Na Ukrajině hrozí válka velkého rozsahu, tvrdí Fico

14.02.2015 16:47

Na Ukrajině hrozí válka velkého rozsahu. V rozhovoru se slovenským veřejnoprávním rozhlasem RTVS to dnes řekl slovenský premiér Robert Fico. Podle něj bude příměří dohodnuté ve čtvrtek v Minsku brzy porušeno. Příměří má vstoupit v platnost v noci z dneška na neděli.

Na Ukrajině hrozí válka velkého rozsahu, tvrdí Fico
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Podle předsedy slovenské vlády se kolem východní Ukrajiny hrají podivné hry a následovat budou nabídky dodávek zbraní pro Ukrajinu. "Proč bylo příměří dohodnuto až na neděli ráno? Aby si obě strany upevnily své pozice. Je to ale málo na zažehnání války. Okolnosti mě vedou k tomu, že příměří bude brzy porušeno, na Ukrajině hrozí válka velkého rozsahu," varoval Fico.

Příměří neřeší konflikt

Podle slovenského premiéra přitom ukrajinská strana není schopna držet vojensky krok s proruskými separatisty. "Ukrajina je připravena přijmout cizí zbraně, aby konflikt pokračoval. Pokud se to stane, budou posíleni i separatisté," předpokládá premiér. Slovensko přitom podle něj nebude nikdy uvažovat o dodávkách zbraní na Ukrajinu.

"Příměří neřeší konflikt, každý jakoby počítal s tím, že budou dodány zbraně. Země mají vždy přebytky zbraní, ale Slovensko se jejich dodávky účastnit nebude," ujistil Fico.

"Pravděpodobnost pokračování konfliktu je poměrně vysoká," domnívá se šéf slovenské vlády. Nic podle něj nezměnily ani protiruské sankce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…