Na Ukrajině je to nadějné, ale jen když ji Rusko nechá na pokoji. Takto se na ČT rozpovídal bývalý velvyslanec

29.10.2014 21:44

Co čeká Ukrajinu po volbách? Bývalý český velvyslanec v této zemi Karel Štindl vidí další směřování země poměrně nadějně, pokud Ukrajince nechá na pokoji svět a především Rusko. Hovořil také o bývalé ukrajinské premiérce Juliji Tymošenkové, kterou je prý lepší mít za spojence než za protivníka. Došlo i na oligarchy, kteří se dočkali pochvaly, radikální pravicové síly a sociální situaci na Ukrajině.

Na Ukrajině je to nadějné, ale jen když ji Rusko nechá na pokoji. Takto se na ČT rozpovídal bývalý velvyslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanovou osadou pokračuje na Staroměstském náměstí Pražský Majdan. Akce má za cíl podporu Ukrajiny proti Rusku

Bývalý velvyslanec na Ukrajině Karel Štindl ve středečním Hyde Parku České televize zhodnotil nedělní ukrajinské volby. „Já mám dojem, že povolební vyjednávání sotva začalo a bude nějaký čas trvat. Že se dohodnou Porošenko s Jaceňukem, to předpokládám, ale možná budou potřebovat ještě někoho třetího,“ poznamenal hned v úvodu host. Svou roli by mohla sehrát např. strana bývalé premiérky Julije Tymošenkové. Podle Štindla je lepší mít expremiérku ve vládě než v opozici, protože v opozici umí být „ďábelsky ostrá“.

Někdy až příliš ostrý Jaceňuk

Porošenko a Jaceňuk jsou prý rozumní pánové, ačkoli i oni mají své odpůrce. „Pan Arsenij Jaceňuk umí být občas až příliš ostrý,“ zaznělo v pořadu. Podstatné ale je, že volby byly svobodné, a lidé tedy budou výsledky brát. Problém je na východě Ukrajiny, kde svou roli sehrává Rusko. Ukrajinu navíc čeká velké období oprav. „Vidíte, z jakého chaosu se země vzmáhá,“ zaznělo také ve studiu. Někteří oligarchové ale své oblasti notně zvelebili. „Třeba pan Achmetov za mě investoval spoustu prostředků do rozvoje Doněcka,“ podotkl. Dělal to prý proto, že měl rád svoje město. Já jsem tomu věřil a věřili tomu i doněčtí občané,“ pokračoval Štindl. Do politiky se prý většina oligarchů neplete.

Radikální síly v zemi a sociální situace obyvatel

A co radikální síly na Ukrajině? Radikální pravici v zemi najdeme, ale ve srovnání s uskupeními Porošenka a Jaceňuka hraje jen minimální roli. Lidé, kteří už prý jsou unavení situací ve své zemi, dali v těchto volbách najevo, že nestojí o komunisty a proruské síly. A pokud se budou o slovo hlásit radikální bojůvky, ukrajinská armáda si prý s nimi poradí. Tyto volby prý ukázaly, že se Ukrajina bude rozvíjet demokratickým směrem, pokud ji nechá svět a zejména Rusko na pokoji,“ poznamenal Štindl. Rusko prý bude muset ustoupit, ale Krym už prý asi neztratí. „Je to smutné, ale Krym je asi vyřízená záležitost,“ prohlásil Štindl.

Do toho ostrým dotazem vstoupil divák: „Jak se změní podpora dnešních vítězných politiků, až tito přikročí k nutným tvrdým reformám? Co budou lidé dělat, až klesnou důchody,“ ptal se mimo jiné. Štindl podotkl, že se vláda bude zřejmě chovat sociálně a přitom se sbližovat se Západem. „Já věřím tomu, že se o to budou ti nově zvolení politici snažit, ale já nevím, jaké teď mají k dispozici zdroje nebo jaké si dokáží vytvořit,“ řekl Štindl. Politici si podle jeho názoru rozdělí i křesla, která měli obsadit politici z regionů ovládaných separatisty.

Naši krajané

Štindl se prý setkával i s českými krajany na Ukrajině. Pár z nich by se prý chtělo vrátit do Česka, ale většina z nich už chtěla zůstat v kraji, který svou prací zvelebili. „Nakonec se vždycky ukázalo, že většina volyňských Čechů se cítí být i ukrajinskými vlastenci,“ poznamenal host. V pořadu se ve sporu mezi Hradem a Ministerstvem zahraničí ve věci repatriace postavil na stranu Černínského paláce. „Pan prezident má právo se mnou mluvit, říct mi klidně do tváře, že jsem blbec, ale kdyby se to stalo mně, tak bych poslouchal svého ministra, protože bych byl jeho podřízeným,“ zdůraznil.

Tato slova pronesl jen chvíli před tím, než poznamenal, že ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) občas mluví velmi rychle a jeho slova občas předbíhají myšlenky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…