Na Ukrajině jsou ruské jednotky? Analytik dokonce ví, které

11.03.2015 14:04

Igor Suťagin pro britský Royal United Services Institute zpracoval studii o ruských jednotkách zapojených do války na Ukrajině. České shrnutí o ruských vojácích na Ukrajině, kteří umírají v boji proti vládním jednotkám z Kyjeva, přinesly Britské listy. Jasně se ukazuje, že Rusové na území cizího státu operují a pravděpodobně hned tak operovat nepřestanou.

Na Ukrajině jsou ruské jednotky? Analytik dokonce ví, které
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank na přehlídce v Milovicích

Pokud někdo tvrdí, že ruské pravidelné vojenské jednotky na Ukrajině nejsou, lže. V době obsazování ukrajinského Krymu jich ještě nebylo tolik, ale v době Vánoc 2014 už šlo o bezmála deset tisíc mužů, kterým prý navíc stáli v zádech další zvláštní jednotky, Ty prý měli postřílet muže před nimi, pokud by snad chtěli prchnout.

„Suťagin zmiňuje jasné známky opotřebení ruských jednotek dlouhodobým bojovým nasazením proti Ukrajině. Vojákům jsou v některých případech nuceně prodlužovány smlouvy, z vojáků základní služby se dekrety velitelů stávají "profesionálové". Dzeržinského divize jednotek ministerstva vnitra byla nasazena u Debalceva a Mariupolu v klasickém stylu proslulých jednotek NKVD střílejících "dezertéry" ustupující z fronty (nebo chcete-li, ve stylu někdejších iráckých Republikánských gard). Dzeržinského divize takto zasáhla proti ruským pravidelným jednotkám nejméně v pěti případech a o dalších informují jednotky nepravidelné,“ poznamenává Karel Dolejší na Britských listech.

Celý text naleznete ZDE

Po skončení zimy není vyloučeno, že kombinované ruské síly v podobě motostřeleckých jednotek, výsadkářů a tak podobně, budou stát v čele pravděpodobného útoku na Mariupol. Půjde o ruské vojáky z různých koutů země různým zaměřením, které mohou ovládnout nemalou část Ukrajiny, možná až po Dněpr. Otázkou ale je, zda pak Rusové zvládnou takto rozsáhlé území efektivně okupovat. I Američané v Iráku totiž zjistili, že obít území je jedna věc a udržet nad ním kontrolu je věc zcela jiná. Zpravidla je mnohem náročnější.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…