Na Ukrajině radikálně účtují s dědictvím Sovětského svazu. Do letošního podzimu změní název 66 měst

05.06.2015 8:30

Už do konce letošního listopadu musí na Ukrajině změnit svůj název 66 měst, která nesou jména pohlavárů komunistického totalitního režimu. Informovala o tom ukrajinská agentura Unian s odvoláním na kyjevský Ústav paměti národa. Změnu jmen, ale například i likvidaci všech sovětských a komunistických památníků, ukládá Ukrajincům zákon o zákazu propagace komunistického a nacistického režimu schválený letos v květnu.

Na Ukrajině radikálně účtují s dědictvím Sovětského svazu. Do letošního podzimu změní název 66 měst
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

Změna názvu se týká 22 velkých ukrajinských měst a 44 menších sídel. Zmatek na mapách může vyvolat skutečnost, že většina z nich leží v oblastech, které ukrajinské správní orgány nekontrolují – dvacet jich je v Doněcké oblasti, 17 v Luhanské oblasti a devět na Krymu. Jak se k reformě postaví proruští radikálové či krymské okupační úřady, není těžké odhadnout.

Největším přejmenovaným městem bude Dněpropetrovsk

Největším městem, které čeká změna názvu, je zřejmě Dněpropetrovsk, jenž nese jméno bolševického revolucionáře Grigorije Petrovského. O starý název přijdou například i města Komsomolsk, Kirovhrad, Dniprodzeržynsk, Illičivsk, Uljanovka nebo Ordžonikidze.

Přejmenování měst podle zasloužilých komunistických veličin bylo v dřívějším SSSR zcela běžné. Některé názvy byly zrušeny ještě v sovětské éře, protože jejich nositelé upadli v zapomnění či v nemilost. Například povolžské město Naberežnyje Čelny neslo šest let jméno Brežněv po vůdci sovětské komunistické strany, své město měl v Rusku krátce i jeho nástupce Andropov (nyní Rybinsk). Ke starým názvům se už v 60. letech minulého století hromadně vrátila města Stalino či Stalin, Stalingrad dostal jméno Volgograd.

Ukrajinské městečko neslo čtrnáct let Gottwaldovo jméno

Na sovětské mapy se v roce 1976 dostal i československý komunistický prezident Klement Gottwald, když bylo jeho jménem pojmenováno ukrajinské městečko Zmijiv v Charkovské oblasti. Ke svému původnímu jménu se vrátilo už v roce 1990.

Dnešní ruské vedení na ukrajinské snahy vymýtit komunistickou symboliku pohlíží nelibě. Moskvě vadí zejména likvidace sovětských pomníků v ukrajinských městech včetně soch bolševického vůdce Vladimira Uljanova-Lenina a zakladatele sovětské tajné policie Felixe Dzeržinského.

Rozhořčení části ruského tisku vyvolalo tento týden odstranění obří Leninovy busty z jednoho z kyjevských muzeí. Největší bustu zakladatele SSSR v zemi dělníci rozřezali a odnesli do staré garáže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…