Na Ukrajině se bojuje o Ilovajsk. Úspěchy hlásí obě strany konfliktu

27.08.2014 12:57

Ukrajinská armáda ve středu opět ohlásila značné ztráty proruských separatistů. Nicméně připustila, že se snaží udržet své pozice ve strategicky důležitém městě Ilovajsku a na dalších místech východní Ukrajiny, kde se od dubna pokouší potlačit proruské povstání. Úspěchy v bojích hlásí i povstalci, kteří tvrdí, že ukrajinské jednotky z Ilovajsku vyhnali. Ruská média se začínají ptát, zda mezi padlými na Ukrajině jsou i ruští vojáci.

Na Ukrajině se bojuje o Ilovajsk. Úspěchy hlásí obě strany konfliktu
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

„Ztráty nepřítele činí tři tanky, jedno obrněné vozidlo, dva raketomety Grad, čtyři minomety, jeden nákladní vůz a jeden raketomet Smerč, jakož i 225 teroristů," ohlásila armáda podle listu Ukrajinska pravda. Má jít o výsledek přesné dělostřelecké palby na seskupení nepřátelských sil u měst Horlivka a Ilovajsk. Armádní komuniké současně připustilo „obranné boje" s cílem udržet kontroly nad obcemi Novosvetlovka, Chrjaščuvate, Rodakove, Illirija, Malomykolaivka a Ilovajsk, jakož i příjezdových měst a výšin v okolí tohoto města.

Vzbouřenci údajně vyhnali Národní gardu z Ilovajsku

Vzbouřenci naopak podle ruské agentury Interfax tvrdí, že vyhnali ukrajinskou Národní gardu z Ilovajsku, obsadili strategickou výšinu Saur-Mohyla a zabili více než tři desítky ukrajinských vojáků. Další dvě desítky mužů prý armáda ztratila v bojích o okresní město Starobeševe, které prý povstalci zcela ovládli. Stejně jako ves Kutejnikove, kde se údajně vzdalo 94 ukrajinských vojáků.

Podle ukrajinské armády se po silnici mezi obcemi Starobeševe a Telmanove pohybuje kolona asi stovky kusů ruské obrněné techniky, včetně tanků, transportérů a raketometů. Telmanove podle agentury AFP leží asi 20 kilometrů od ruských hranic a asi 40 kilometrů od Novoazovsku, kde podle armády Ukrajinci v pondělí odrazili jinou ruskou kolonu, která se prý pokoušela vytvořit novou válečnou frontu na jihu Doněcké oblasti.

Ruská média se ptají po totožnosti padlých ozbrojenců na Ukrajině. Prý jde o ruské vojáky

Od počátku bojů v polovině dubna stoupl počet obětí konfliktu podle OSN na nejméně 2200. I kvůli zadržení deseti ruských výsadkářů na východní Ukrajině se ruská média začínají ptát, zda mezi padlými v bojích jsou i ruští vojáci, jakkoli ruské úřady oficiálně kategoricky popírají ruskou účast v bojích.

Liberální list Vedomosti ve středu v redakčním úvodníku upozornil na otazníky okolo smrti devíti vojáků 18. motostřelecké brigády, kteří prý zahynuli na cvičení v Rostovské oblasti, jakož i okolo pohřbů příslušníků výsadkové divize z Pskova. Prý také byli na cvičení u Rostova, ale jejich doklady našli Ukrajinci v ukořistěných bojových vozidlech. Na sociálních sítích se píše o desítkách pohřešovaných ruských vojáků. Situace prý připomíná utajované válčení sovětských a ruských vojáků v minulosti.

Rusko pohřbívá mrtvé vojáky, kteří padli „při plnění služebních povinností“

Nezávislá televize Dožď mezitím informovala o dalším vojenském pohřbu: Desátník Anton Korolenko z pskovské divize byl pochován u Voroněže, okolnosti jeho smrti „při plnění služebních povinností" se utajují.

„Ještě v pátek ráno jsem byla šťastná, chystala jsem se domů, ale v poledne se vše zhroutilo. Cítím se na kraji propasti. Pomodlete se za mého milovaného Antona," napsala na sociální síti VKontakte vdova.

„Podobně začínala válka v Čečensku," napsal o utajovaných vojenských pohřbech podnikatelský list RBK Daily. „Tajnůstkářství vyjadřuje neúctu ruského státu jak k samým výsadkářům, tak k celé společnosti, která má právo vědět, kde a na jakém právním základu bojují a umírají ruští vojáci," citoval server newsru.com známého reportéra Olega Kašina.

Naopak podle listu Novyje Izvestija je celé téma „součástí informační války Kyjeva proti Rusku".

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…