Na Ukrajině se netroškaří. Tymošenková prý vyvedla na své účty přes miliardu dolarů

11.07.2015 10:23

Server Prvnízprávy.cz přinesl informaci, podle které bývalý zástupce úřadu ukrajinského generálního prokurátora Mykola Obechev promluvil o údajných obrovských penězích, které prý zbytečně vpluly na offshore účty bývalé premiérky Julije Tymošenkové v 90. letech.

Na Ukrajině se netroškaří. Tymošenková prý vyvedla na své účty přes miliardu dolarů
Foto: worldwide.com
Popisek: Bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková

Server tak učinil s odkazem na ruské noviny Komsomolskaja pravda, které o skandálním prohlášení bývalého náměstka ukrajinské generální prokuratury informovaly. „Podle odhadů ukrajinské prokuratury pouze v letech 1996–1997 pod rouškou platby za ruský zemní plyn korporace EESU směřovalo „namísto přímých plateb Gazpromu“ na účty United Energy International Limited 553 milionů dolarů, 57 milionů liber, 11 milionů německých marek a 220 milionů francouzských franků,“ informovala Komsomolskaja pravda.

Tymošenkové EESU prý rovněž vyvedla do zahraničí údajně za ruský zemní plyn 348 milionů dolarů, 44 milionů britských liber, 8 milionů marek, přičemž se prý peníze následně ocitly na účtech Corlan Enterprises Limited, řekl údajně novinářům Obechev. „Všechny tyto firmy měla přes offshovoré účty pod kontrolou Tymošenková,“ upřesnil.

Jak uvádějí Prvnízprávy.cz na základě informací ruských novin, měla údajně „plynová princezna“ vyvést do zahraničí více než miliardu dolarů. Celá kauza prý byla ale uzavřena v roce 2005 za vlády prezidenta Juščenka, kde se Tymošenková po tzv. oranžové revoluci stala premiérkou.

Kompromitující materiály před volbami

Podle novin Komsomolskaja pravda očividně jde o další z kompromitujících materiálů v politickém boji na Ukrajině před místními volbami. Tymošenková, která je v současnosti poslankyní své strany Vlast, se nyní stylizuje do role bojovnice práv pracujícího člověka a ostře při tom kritizuje katastrofání politiku současné vládní garnitury.

Bývalá ukrajinská premiérka byla zatčena začátkem srpna 2011, ovšem za zcela jiné obvinění. Generální prokuratura tehdy oznámila, že podepsala nevýhodné smlouvy při nákupu plynu s Ruskem v roce 2009, aby si prý zdánlivě zlepšila svůj obraz před prezidentskými volbami v roce 2010, které prohrála. V říjnu téhož roku ji Okresní soud v Kyjevě uznal vinnou za zneužití pravomoci při podpisu smluv o plynu s Ruskem a byla odsouzena na sedm let do vězení.

Loni v únoru po událostech na Majdanu nicméně Tymošenková vězení opustila a generální prokuratura Ukrajiny vydala pro změnu trestní oznámení na soudce, který Tymošenkovou odsoudil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…