Na Ukrajině se píše o České republice. To musíte číst

10.11.2015 10:01

Internetový server Euromaidanpress informuje o protestech proti hudebnímu tělesu Alexandrovci v Praze. Tyto protesty jsou prý důkazem, že navzdory „proputinovské“ politice prezidenta Miloše Zemana mají obyvatelé České republiky opačný názor.

Na Ukrajině se píše o České republice. To musíte číst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Připomínka prvního výročí událostí na Majdanu v Kyjevě. Na Václavském náměstí v Praze se sešlo kolem 200 lidí s kříži symbolizující padlé, tzv. Nebeskou setninu

Ukrajinský server uvádí, že protest se konal 17. října a byl organizován několika aktivistickými uskupeními sdruženými do názvu Kaputin. „Lidé, kteří tvrdí, že jde v případě Alexandrovců jen o umění, by si měli poslechnout pasáže velebící zelené mužíky na Krymu. Nejedná se v žádném případě o umění, ale o součást ruské propagandy,“ cituje server jednu z účastnic demonstrace Pavlu Černou. Někteří demonstranti dle svědectví reportérky Čornohorské drželi v rukách transparent s nápisem „Alexandrovci představují hudbu války, okupace, agrese a smrti“. V průběhu koncertu část demonstrantů vztyčila vlajku Ukrajiny, NATO a EU, ale byly následně vyvedeni.

Jednou částí uskupení Kaputin je také sdružení Omen, které zahájilo svoji činnost v loňském roce. Dva ze členů skupiny pronikli na tiskovou konferenci vlády, kterou přenášela televize. Podařilo se jim to díky novinářským akreditacím. Uprostřed konference si sundali své bundy, pod kterými měli na nahých tělech napsán vzkaz vyzývající k ochraně svobody. „Poselství bylo adresováno přímo premiéru Sobotkovi. Ten sice tiskovou konferenci opustil ještě před tím, ale vzkaz mu předali členové jeho vlády. Aby tak premiér jasněji vnímal, že v České republice existuje jasná podpora Ukrajiny. Iniciátor Otakar van Gemund se domnívá, že akce byla úspěšná a znamenala v atmosféře celkové apatie rázné probuzení,“ píše Euromaidanpress.

Celý text v angličtině je ZDE.

Další protestní skupinou je Pražský Majdan, jenž vznikl na počátku září 2014. V médiích se objevil kvůli své demonstraci před francouzskou ambasádou z důvodu prodeje francouzských lodí Mistral Rusku. V letošním roce potom aktivisté z této skupiny připravili petici s názvem „Prezidente, odstupte“ s cílem nastartovat proces sesazení Zemana z jeho funkce. Doposud se podařilo dle zjištění Euromaidanpress nashromáždit asi jedenáct tisíc podpisů a petice se dostala až do Senátu. „Protože jedině Senát může rozhodovat o sesazení prezidenta země. Aktivisté mají před sebou ještě mnoho práce, ale celý proces se dal v každém případě do pohybu, což je jistě pozitivní,“ raduje se Euromaidanpress.

„Začal jsem pomáhat Ukrajině, protože to byla potřeba. Nyní je zase třeba pomáhat uprchlíkům, takže se snažím společně s ostatními pomáhat zase jim. Zároveň však ale pomáháme i sami sobě. Vyjadřujeme tak postoje občanské společnosti a dáváme tak jasně najevo, že jsme připraveni se bránit extremismu a ruské propagandě,“ vysvětluje svoji motivaci organizátor iniciativy Micromajdan Michal Majzner. Jeho kolega van Gemund dodává, že Ukrajina učinila jasnou volbu a chce se stát součástí Západu. „Proto si zaslouží naši bezvýhradnou podporu. Kdybychom nechali Ukrajinu na holičkách, znamenalo by to pro nás, že nejsme schopni se postavit autoritářskému režimu vládnoucímu v Rusku. Cením si své svobody a chci, aby mé děti mohly žít ve svobodném a demokratickém systému bez korupce a zneužívání moci,“ říká van Gemund.

Co k článku dodává na FCB Tomáš Peszyński, aktivista Pražského Majdanu:

Tak to je totální bomba! Jeden z nejznámějších ukrajinských zpravodajských serverů, legendární Euromaidan Press přináší souhrný a obsáhlý článek o pražském proukrajinském hnutí. Je tady skoro všechno - Pražský Majdan, Kaputin, oMEN i East European Information Centre. Všechno hezky pohromadě. Celá historie od Mikromajdanů až po Alexandrovce.Měsíce našeho života. Velká satisfakce pro všechny členy těchto organizací a jejich sympatizanty a příznivce. Moji milí přátelé, mělo to, má to a bude to mít smysl! Udělali jsme pro pozici České republiky na Ukrajině více než prezident a stát. Buďme na sebe hrdí. Je na co.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…