Na Ukrajině se stále bojuje. Kyjev hlásí dobytí Slavjanska a Kramatorska

04.05.2014 16:40

Konfliktní zprávy přinesla média z východu Ukrajiny, kde se armáda a Národní garda už třetí den snaží vytlačit separatisty z okupovaných měst a obcí. Zatímco Kyjev hlásí dobytí Slavjanska a Kramatorska, tedy dvou hlavních bašt proruských radikálů, podle ruských médií jsou obě města v držení povstalců. Ukrajinská a ruská média tak pokračují v informační válce, nezávislé zpravodajské zdroje nejsou většinou k dispozici.

Na Ukrajině se stále bojuje. Kyjev hlásí dobytí Slavjanska a Kramatorska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Kdo vlastně stotisícový Slavjansk ovládá, není jasné. Podle ukrajinské armády je město v obklíčení, stejně jako nedaleký Kramatorsk. Jednotky armády a Národní gardy údajně pokračují na jih směrem k Doněcku a cestou likvidují odpor. V Kramatorsku i Slavjansku obsadili vojáci televizní vysílací věže a kontrolují výpadovky. Obě města pociťují nedostatky v zásobování, vázne doprava. Velké kramatorské závody, které zaměstnávají na 50 tisíc lidí, zastavily provoz.

Podle proruských radikálů se ale Slavjansk i Kramatorsk dostaly zpět pod kontrolu vzbouřenců, stejně jako obce na silnicích do Doněcka. Agentura Interfax v situační zprávě z Ukrajiny napsala, že radikálům se podařilo znovu ovládnout i Andrijivku, Kosťantynivku a klíčový dopravní uzel Horlivku. Při bojích údajně utrpěly ztráty obě strany.

Ukrajinský premiér se snaží uklidnit situaci

Do Oděsy přiletěl ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, aby uklidnil situaci po pátečním tragickém konfliktu u místního Domu odborů. Při střetu proruských radikálů se zastánci jednotné Ukrajiny tam zahynulo 46 lidí a téměř 200 bylo zraněno.

Podle Jaceňuka za incidentem stojí Moskva. „Je třeba najít všechny zločince a organizátory, všechny, kdo pod ruským vedením zahájili smrtelný útok na Ukrajinu a Oděsu. Je třeba vyšetřit činnost všech vyšších úředníků zdejší policie," dodal předseda vlády, kterou Kreml označuje za „kyjevskou kliku".

Konfliktu v Oděse podle očitých svědků předcházel pochod fotbalových fanoušků před pátečním ligovým utkáním, na který zaútočili střelnými zbraněmi proruští radikálové. Skrýt před odvetou rozlíceného davu se pak separatisté uchýlili do Domu odborů, který během následných bojů vzplál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…