Na Ukrajině sečetli téměř 90 procent hlasů. Vítězství Jaceňuka bude těsné

28.10.2014 16:21

Po sečtení téměř 90 procent volebních lístků zůstává vítězem nedělních ukrajinských voleb Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka. Strana získala 22,1 procenta hlasů. V těsném závěsu je na druhém místě favorizovaný prezidentský Blok Petro Porošenka, který od voličů obdržel 21,7 procenta hlasů. Informovala o tom dnes agentura Unian.

Na Ukrajině sečetli téměř 90 procent hlasů. Vítězství Jaceňuka bude těsné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanovou osadou pokračuje na Staroměstském náměstí Pražský Majdan. Akce má za cíl podporu Ukrajiny proti Rusku

Výsledky hlasování potvrdily silné evropské směřování země a vítězové voleb se již pustili do jednání o budoucí koalici. Ústřední volební komise dosud zveřejnila údaje po sečtení 87,12 procenta volebních lístků. Na třetím místě skončila s větším odstupem strana Svépomoc lvovského starosty Andrije Sadového, získala 10,92 procenta hlasů. Za ní následuje proruský Opoziční blok s 9,42 procenty, populistická Radikální strana se 7,48 procenty a strana Vlast bývalé premiérky Julije Tymošenkové (5,7 procenta).

Nacionalisté neuspěli

Všechny ostatní strany zatím zůstávají pod pětiprocentní hranicí potřebnou ke vstupu do sněmovny, jsou mezi nimi i nacionalisté ze strany Svoboda se 4,69 procenty.

Volební systém na Ukrajině je smíšený: Polovina ze 450 poslanců je volena poměrným systémem ze stranických seznamů, zbytek v jednomandátových obvodech většinovým systémem. Ve skutečnosti bude ale podle odhadů ústřední volební komise zvoleno jen 424 poslanců - neobsazená zůstanou křesla vyhrazená pro zástupce oblastí na východě země a anektovaného Krymu, které kontrolují povstalci, respektive Rusko.

Podle OBSE byly volby demokratické a svobodné

Podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) byly nedělní volby demokratické a svobodné. Výsledky uznává i Moskva a přivítal je americký prezident Barack Obama. Hlasování označil za úspěšné a ocenil, že se podařilo mobilizovat miliony voličů bez ohledu na boje na východě země.

Úřad ukrajinského prezidenta dnes informoval, že Petro Porošenko po telefonu hovořil se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou. Ten mu pogratuloval k výsledku voleb a zároveň ho pozval na summit Visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) a Německa, který se uskuteční 16. listopadu v Bratislavě. Kiska prý během telefonátu označil za velmi důležité, že na Ukrajině zvítězily proevropské a reformní síly. Nabídl rovněž Kyjevu pomoc při provádění reforem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…