Na Ukrajině si znepřátelené strany začaly vyměňovat válečné zajatce

26.12.2014 20:57

Ukrajinské vládní síly a proruští separatisté si začali na neutrální půdě mezi oblastmi kontrolovanými oběma znepřátelenými stranami vyměňovat zajatce. 150 z nich je z ukrajinských ozbrojených sil, 222 z řad povstalců.

Na Ukrajině si znepřátelené strany začaly vyměňovat válečné zajatce
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Výměna zajatců se měla uskutečnit už počátkem týdne. Její zpoždění přitom vedlo i k odkladu dalšího kola jednání o urovnání ukrajinské krize, které se mělo dnes konat v Minsku, ale nakonec bylo odloženo na neurčito, upozornila agentura AP.

Nejasný je přesný počet předávaných povstaleckých bojovníků - zatímco ruské agentury hovoří o 222, ukrajinská strana hovoří o 225 lidech. Výměna se podle agentury AFP uskutečnila poblíž obce Kosťantynivka, vzdálené 45 kilometrů severně od Doněcku. Jména zajatců byla nejprve přečtena a poté se začalo s výměnou ve skupinkách po deseti. Vězni z ukrajinských sil padli do zajetí v oblasti Doněcku. V sobotu má pokračovat výměna zajatců se separatisty z Luhanské oblasti.

Důvod zrušení dnešní schůzky nebyl oznámen

„Setkání kontaktní skupiny" s proruskými separatisty na Ukrajině „se dnes neuskuteční", řekl dnes ráno mluvčí běloruské diplomacie Dzmitryj Mirončyk. Důvody krachu jednání podle západních agentur neuvedl. Na dotaz ohledně data příštího setkání kontaktní skupiny prohlásil, že to záleží na jejích členech. Bělorusko je nadále připraveno poskytnout zázemí pro vyjednávání, sdělil mluvčí.

O výsledcích prvního kola jednání je jen málo informací

Úvodní setkání kontaktní skupiny o urovnání konfliktu na východě Ukrajiny se v Minsku konalo ve středu. Účastnili se ho vyjednávači Ruska, Ukrajiny, proruských separatistů a zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Očekává se, že kontaktní skupina potvrdí příměří na Donbasu platné od 9. prosince a dojedná stažení těžkých zbraní z linie fronty. První kolo rozhovorů však bylo složité a o dosavadních výsledcích existují zatím jen sporé informace.

Ve středu se prý podařilo dojednat jen výměnu zajatců

Podle čtvrtečního vyjádření šéfa radikálů z východoukrajinské Luhanské oblasti Igora Plotnického se ve středu podařilo dosáhnout jediné dohody, kterou je ujednání o výměně zajatců. Tuto dohodu ve čtvrtek večer potvrdil i Kyjev.

Pokud jde o stahování těžkých zbraní, generál Oleksandr Rozmaznin z generálního štábu ukrajinské armády podle čtvrtečních zpráv řekl, že tato činnost měla začít po 26. prosinci.

Doněcké separatisty na středečním jednání zastupoval jejich zplnomocněnec Denis Pušilin. Ten dnes podle agentury AFP oznámil, že neobdržel pozvánku na dnešní kolo minských rozhovorů. Ruské velvyslanectví v Kyjevě, jehož velvyslance Michaila Zurabova na minské rozhovory delegovalo Rusko, podle AFP uvedlo, že nemá k dispozici žádné informace o příštím setkání skupiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…